Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Magyarország 95 százalékban szén-dioxid-mentes energiatermelést céloz meg – az atomenergiára alapozva

Posted by Suggestor - 2018. július 23. hétfő

Átvéve a greenfo.hu-ról

Palkovics a nagy zöldrefestő

2018. július 22. 7:20

Magyarország 95 százalékban szén-dioxid-mentes energiatermelést céloz meg – jelentette ki a héten Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az ENSZ fenntartható fejlődésről szóló tanácskozásán. Tervei szerint az atomenergia mellett szerepet kap a jövőben Magyarországon a biogáz, a geotermikus- és a napenergia is.

A magyar zöldgazdaság kialakítása fontos prioritás – hangsúlyozta a tárcavezető. Emellett fontos feladatként említette a közösségi közlekedés „átállítását” elsősorban elektromos meghajtású járművek alkalmazására, a Modern városok programját, valamint az élelmiszereket előállító kis gazdaságok külön támogatását.

Mivel Magyarország 3 éve aláírta a CO2 csökkentést (szénégetés kivezetését is) célzó párizsi egyezményt, mindenképpen időszerű lenne újragondolni az energiastratégiánkat – főleg annak fényében, hogy a második legfontosabb termelőnk a környezetszennyező lignitből áramot előállító Mátrai Erőmű, amit véletlenül pont Mészáros Lőrinc vett meg.

De ha már azt hinnénk, teljesen megszállta a zöld szellemiség a kormányunkat, csalódnunk kell.

Valóban hatalmas lépés lenne, ha az ország 95%-ban szén-dioxid-mentes energiatermelésre tudna átállni, ám a csattanó csak most jön: Palkovics 95% atomenergiáról beszél. Az atomenergia ugyan (első megközelítésben) tényleg szén-dioxid-mentes energiatermelést biztosít, Paks2 megépülésével ezer egyéb kockázat szakadna a nyakunkba. Amellett, hogy a reaktorok számának növelésével a nukleáris baleset veszélye is megnövekszik, a nukleáris ipar már több mint 6 évtizede nem tudja megoldani az erősen sugárzó, veszélyes kiégett nukleáris üzemanyag tárolásának kérdését, ami azért is rettentően nehéz, mert 250 000 (azaz negyedmillió!) évig kellene biztosítani ezeknek az anyagoknak a sérthetetlenségét. Paks2 atomtemetőjének legmegfelelőbb helyét jelenleg is kutatják a Nyugat-Mecsekben.

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2018/07/22/palkovics-a-nagy-zoldrefesto

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: