Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Példátlan szárazság Nagy-Britanniában

Posted by Suggestor - 2018. július 25. szerda

Átvéve az infostart.hu-ról

Nem csak Görögországban okoz drámai helyzetet a hosszú hőség és szárazság: 1961 óta nem tapasztalt szárazság és hőhullám sújtja Nagy-Britanniát, az ország egyes részein éjszaka sem csökken a hőmérséklet a nyári nappalokon amúgy megszokott 21-24 Celsius-fok alá.

A szigetországban a hétfői volt az év eddigi legmelegebb napja, a Suffolk grófságbeli Santon Downhamben 33,3 fokot mértek.

Anglia középső és délkeleti területeinek nagy részén a második legerősebb, narancsfokú riasztás van érvényben. A lakosságot pedig figyelmeztették: kerüljék a napsütést, főleg a délelőtt 11 és a délután 3 közötti órákban.

A keddi előrejelzések szerint a hőség csütörtökön vagy pénteken 35 fok felett tetőzhet.

Az országban sok helyen 54 napja nem volt számottevő csapadék, a Suffolk megyei Bury St Edmunds környékén pedig már 48 napja egyáltalán nem esett eső. A csapadékmennyiség rendszerint ötszöröse a mostaninak. Anglia egyes részein a megszokott csapadékmennyiség alig hat százalékát mérték a nyár eddigi szakaszában. A július 16-át megelőző hat hétben mindössze 47 milliméter csapadék hullott az Egyesült Királyságban.

A hetek óta tartó szárazság és a nagy meleg miatt szinte őszi táj képét mutatják a parkok, kiégett bennük a fű. A Manchestert, Liverpoolt és Umbriát ellátó United Utilities vízszolgáltató hétmillió embert érintő locsolási tilalmat rendelt el augusztus elejétől. Erre 2012 óta nem volt példa az országban. A szakemberek szerint a kánikulai hőség akár még hetekig eltarthat Nagy-Britanniában.

Forrás: https://infostart.hu/kulfold/2018/07/24/peldatlan-szarazsag-sujtja-a-briteket

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .