Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az Európai Bíróság megerősíti, hogy génszerkesztés esetén is szükséges a hatásvizsgálat

Posted by Suggestor - 2018. július 26. csütörtök

Sajtóközlemény

Kiadja az Magyar Természetvédők Szövetsége

Luxemburg-Budapest, 2018. július 25. – A Magyar Természetvédők Szövetsége üdvözli az Európai Unió Bírósága mai döntését, amely szerint az utóbbi időben viták kereszttüzébe került új génmódosítási technikákat alá kell vetni az uniós élelmiszerbiztonsági és környezeti hatásvizsgálatoknak, és biztosítani kell a génmódosítás jelölését a fogyasztók számára.

A mérföldkőnek számító döntésében az Európai Unió Bírósága megerősítette, hogy a növényi ill. állati sejtek módosításának új technikáit – amelyet egyesek génszerkesztésnek is neveznek – alá kell vetni ugyanannak a környezeti és egészségügyi hatásvizsgálatnak, mint amelyek a jelenlegi génmódosított élelmiszerekre vonatkoznak.

Ezeket az új, “2.0-ás” génmódosítási technikákat teljes mértékben be kell vizsgálni mielőtt kiengedjük őket a földjeinkre, illetve bejuthatnak az élelmiszereinkbe. Üdvözöljük az Európai Bíróság mérföldkőnek számító döntését, amellyel kudarcot vallottak a géntechnológiai ipar arra irányuló legutóbbi kísérletei, hogy ránk kényszerítsék ezeket a senki által nem kívánt génmódosított termékeket – értékelte a hírt Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

A géntechnológiai ipar azzal érvelt, hogy ezek a 2.0-ás génmódosított élelmiszerek és haszonnövényeket nem kell alávetni az EU génmódosított szervezetekre vonatkozó hatásvizsgálatoknak, és jelölési kötelezettségnek. A mai döntés így megvédi az uniós élelmiszerbiztonsági és nyomonkövethetőségi előírásokat, amelyeket veszélybe sodort volna bármiféle következetlenség a határozatban.

A természetvédők szerint az Európai Bíróság döntése egyértelműsítette, hogy ezen új technikákra is vonatkozik a génmódosított mezőgazdaság magyar Alaptörvényben rögzített tiltása.

A magyar döntéshozóknak fel kell lépniük, hogy az európai GMO szabályozás minden tekintetben kiterjedjen az új génmódosított termékekre és hazánk utasítsa el ezek mezőgazdasági hasznosítását – folytatta Fidrich Róbert.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.