Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kihalás szélén állnak a tobzoskák

Posted by Suggestor - 2018. július 29. vasárnap

Infostart / InfoRádió

2018. július 28.

Fehér Anna

A kihalás szélére sodorta az orvvadászat a tobzoskát. Az állat húsa, szarupikkelye és bőre is keresett a feketepiacon, olyannyira, hogy a tobzoska az állatkereskedelem első számú áldozata világszerte.

A tobzoskák testét – a nevüket is innen kapták – tobozszerűen borítják szarupikkelyek. Pikkelyes hangyászoknak is hívják őket, mert főként hangyákkal és termeszekkel táplálkoznak. Afrikában és Ázsiában élnek, elsősorban húsukért, bőrükért és pikkelyeikért vadásszák, amelyeket a hagyományos kínai és vietnami gyógyászatban hasznosítanak. – mondta Kecse-Nagy Katalin, a TRAFFIC európai regionális megbízott igazgatója.

“Státuszszimbólum is, aki egy családi vagy üzleti ebédnél fel tud kínálni tobzoska húst, azzal a gazdagságát tudja mutatni, ezenkívül pedig bőrtermékeket készítenek belőle, sajnos nagy a kereslet, és nagy profitot tudnak termelni a csempészek” – hangsúlyozta a megbízott igazgató.

Leggyakrabban csempészett faj

Több mint hét tonna tobzoskapikkelyt foglaltak le pénteken hongkongi vámosok Kína különleges adminisztratív térségének kikötőjében egy Nigériából érkezett konténerben. A lefoglalt tobzoskapikkely értéke majd félmillió dollár, a konténer szállítói a hongkongi teherkikötőben azt állították, hogy műanyagot szállítanak benne.

A tobzoskák minden ázsiai országban védelem alatt állnak és a washingtoni egyezmény (CITES) szerint tiltott a nemzetközi kereskedelmük. Az illegális kereskedőktől Ázsiában leggyakrabban tobzoskákat koboznak el.

Környezetvédelmi szakemberek szerint az ázsiai tobzoska húsának és pikkelyeinek illegális kereskedelme, az egyre növekvő kínai kereslet és a törvények betartásának hiánya miatt a pikkelyes emlős szinte teljesen eltűnt Kambodzsa, Vietnám és Laosz területéről az utóbbi két évtizedben. A térségben olyan kevés tobzoska maradt, hogy távolról, Afrikából próbálnak szert tenni rájuk.

Sajnálatos módon az illegális csempészet és kereskedelem a tobzoskát a kihalás szélére sodorta, és nagyon erőteljesen veszélyezteti a fajt – világított rá Kecse-Nagy Katalin.

Fogságban nagyon nehéz tartani, nemhogy szaporítani. Évente általában egyszer, és akkor is 1-2 utódot hoz a világra. Az lenne a fontos, hogy a természetben, az eredeti élőhelyén próbáljuk megvédeni természetvédelmi őrök segítségével, és próbáljuk meg a keresletet csökkenteni, fejtette ki a megbízott igazgató.

Forrás: https://infostart.hu/kulfold/2018/07/28/kihalas-szelen-a-tobzoskak

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s