Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Feldúltak egy különleges területet Skóciában Donald Trump kedvéért

Posted by Suggestor - 2018. július 30. hétfő

Infostart / MTI 2018. július 29.

“Részben megsemmisítette” a látványos homokdűnék rendszerét a skóciai Aberdeenshire grófságban Donald Trump golfpályájának építése a skóciai természeti örökség hivatalának jelentése szerint.

A “különleges tudományos jelleggel bíró térségért” felelős Scottish Natural Heritage nagy nyomás alatt állt amiatt, hogy véleményt formáljon a terülten folytatott ingatlanfejlesztés környezeti hatásainak kérdésében.

A szakemberei által elkészített jelentés, amelyet az információ szabadságáról szóló törvény keretében hoztak nyilvánosságra a hét végén megállapította, hogy a golfpálya “építése elvezetett a skót törvények által védettnek nyilvánított futó homokdűnék 68 hektárnyi területének közvetlen elpusztulásához”. A megsemmisítés annak ellenére megtörtént, hogy Donald Trump személyesen vállalt kötelezettséget arra, hogy minimalizálja a károkozást, amikor a skót hatóságok 2008-ban kiadták az engedélyt a fejlesztés megvalósítására.

Az Aberdeentől északra fekvő Menie birtokon lévő Foveran Links természetvédelmi területen 2012-ben nyílt meg a golfpálya. Az építkezés idején földmunkákat, fa-, zöldnövényzet- és ápolt golfpázsit, füves pálya, vízelvezető és öntözőrendszer telepítését végezték el. Ez hatással volt a dűnék természetes formájára és beavatkozott a természeti folyamatokba. A dűnék fontos geomorfológiai jellemezőinek legtöbbje elveszett, a dűnék széttöredeztek. A közeli tengeri teraszok szintén széttöredeztek” – olvasható a jelentésben.

Donald Trump eredetileg arra kapott engedélyt, hogy ingatlanfejlesztést végezzen, mivel ígéretet tett hatezer munkahely létesítésére egy 450 fős ötcsillagos szálloda, sportkomplexum, és két golfpálya építésére. Eddig csak a 18-lyukú pálya, egy kicsiny gyakorló pálya és egy klubház étteremmel, üzlettel készült el, és a Menie udvarházat egy 16 ágyas butikhotellé alakították át.

Helyi illetékesek szerint a fejlesztés nem érte meg, túlságosan jelentős károkat okozott a páratlan ökoszisztémának, Donald Trump pedig nem tartotta meg ígéretét arra, hogy amennyire csak lehet megvédi a környezetvédelmi területet.

Forrás: https://infostart.hu/kulfold/2018/07/29/feldultak-egy-kulonleges-teruletet-donald-trump-kedveert

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: