Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Antibiotikum-rezisztens gének vannak a városi levegőben

Posted by Suggestor - 2018. augusztus 10. péntek

Átvéve az index.hu-ról

MTI-hír

2018.08.08.

A világ 19 városa, köztük San Francisco, Peking és Párizs levegőjének elemzésekor kínai kutatók 30 különböző antibiotikumnak ellenálló gént (ARG) mutattak ki, amelyek veszélyt jelentenek az ember egészségére – írja az MTI.

Az antibiotikum-rezisztencia az antibiotikum túlzott használata miatt alakul ki, mert emiatt sok baktérium alkalmazkodik és ellenállóvá válik a mindennapokban használt antibiotikumokkal szemben, így azok nem lesznek többé hatékonyak a különböző fertőzések legyőzésében.

A Pekingi Egyetem vezetésével végzett kutatásban levegőmintákat gyűjtöttek 13 ország 19 városában, és molekuláris technológiával elemezték a szálló port. Kimutattak a mintákban 30 olyan különböző géntípust, amelyek hétféle antibiotikumnak állnak ellen.

6 város levegőjében találtak olyan rezisztens géneket, amelyek ellenállnak az egyik leghatásosabb antibiotikumnak, a vancomycinnek is.

A kínai kutatócsoport Pekingben találta az antibiotikum-rezisztens gének legsokszínűbb csoportját, 18 különböző altípust mutattak ki, míg San Francisco levegőjében volt a legmagasabb az ilyen gének szintje.

A kutatást vezető Jao Mao-seng szerint több ország hozott már intézkedéseket az antibiotikum-rezisztencia kezelésére, például ellenőrzik a szennyvízben, a gyógyszergyárakban és az állattenyésztésben az ARG-szintet.

A városi levegőben jelen lévő antibiotikum-rezisztens génekre azonban nem fordítanak elegendő figyelmet

– mondta.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy az antibiotikum-rezisztens gének képesek egyik baktériumból a másikba, sőt a baktériumból a környezetbe is átterjedni. Az Environmental Science and Technology folyóiratban közzétett új tanulmányukban a kutatók kimutatták, hogy egyes térségekben az elmúlt évtizedben nőtt az ilyen gének jelenléte a levegőben.

Ezek a gének képesek hozzátapadni a levegő részecskéihez és átterjedni más térségekre, olyan helyekre, ahol kevesebb antibiotikumot használnak, ami növeli annak lehetőségét, hogy új antibiotikumnak ellenálló baktérium tenyésztődjön – figyelmeztettek a kutatók.

Forrás: https://index.hu/techtud/egeszseg/2018/08/08/antibiotikum-rezisztens_genek_vannak_a_varosok_levegojeben/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.