Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hasznot hajt a dízelbotrány az Egyesült Államokban

Posted by Suggestor - 2018. augusztus 14. kedd

Infostart / InfoRádió – Vincze András (München)

2018. augusztus 13. 11:50

A dízelbotrány miatt a Volkswagenre az Egyesült Államokban kirótt közel 3 milliárd dollár büntetést elektromos autók feltöltéséhez szükséges áramtankoló készülékek építésére, valamint a közforgalomban használt dízelmeghajtású járművek környezetbarát átszerelésére fogják felhasználni. A Welt am Sonntag értesülése szerint a legnagyobb összeget Kalifornia kapja, aminek egy részét a teherszállítás vasúton történő lebonyolítására fordítják majd.

A még 2015 őszén kirobbant emissziós botrány miatt az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala közel 3 milliárd dollár büntetéssel sújtotta a világ egyik legnagyobb gépkocsi konszernjét, a Volkswagent a kipufogó gázokra érvényes amerikai előírások kijátszása miatt.

Az összeget a hivatal most a környezetbarát forgalom előmozdítására akarja felhasználni, és mint a Welt am Sonntag című lap értesült, az egyes szövetségi államoknak – kellő indokolás alapján – akár 423 millió dollár is a rendelkezésére áll a levegő tisztaságának javítását célzó tervek megvalósítására. 22 szövetségi állam máris tájékoztatta a hivatalt, hogy pontosan mire akarja fordítani a dollármilliókat.

A német újság szerint a sors fintora, hogy éppen a dízelbotrányból származó összegből akarják csaknem Amerika-szerte a dízelmeghajtású autóbuszok motorját úgy átalakítani, hogy minden szempontból megfeleljenek az igencsak szigorú emissziós követelményeknek.

Ezzel egyidőben jelentős beruházásokat terveznek az elektromos autók népszerűsítését elősegítő áramtankoló láncolat kiépítésére is. Míg Vermont államban a diákokat iskolába szállító autóbuszokat akarják árammal üzemeltetni, Kaliforniában még azt is megpróbálják a rendelkezésére álló közel 425 millió dollárból megvalósítani, hogy a teherforgalom zömét, amit jelenleg gépkocsikkal bonyolítanak az autóutakon, a vasút vegye át.

Washington elöljárói azt vették tervbe, hogy a jövőben csak környezetbarát szemétszállító teherautókat vásárolnak, egyben pedig anyagi ösztönzést nyújtanak azoknak a gépkocsivásárlásra készülő lakosoknak, akik elektromos autót, vagy legalábbis olyan személygépkocsit vesznek, amely gyakorlatilag nem szennyezi a levegőt.

Forrás: https://infostart.hu/tudositoink/2018/08/13/sok-hasznot-hajt-a-dizelbotrany

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.