Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Októberig kitart a forró idő

Posted by Suggestor - 2018. augusztus 16. csütörtök

Átvéve a napi.hu-ról

Komócsin Sándor

2018. augusztus 14.

Az a magas nyomású légköri rendszer, amely rekordhőmérsékleteket okozott Európa számos térségében a nyáron és blokkolta a széljárást a kontinensen, úgy tűnik, egészen októberig kitarthat – írja a Bloomberg.

Ez jó hír a napimádóknak, de rossz a szélfarmok üzemeltetőinek, például az SSE Plc-nek és az Osted AS-nek. A szél energiájával megtermelt áram mennyisége a múlt hónapban ötödével marad el az átlagostól – derült ki a Vaisala OYJ adatfeldolgozó cég információiból.

Európa bizonyos szeles tájain, például Skóciában a szélsebesség 2018 eddigi részében elmaradt a megszokottól. Ez mérsékelte a szélfarmok teljesítményét, ugyanakkor a több napsütés nyomán több energiát termeltek napelemekkel.

Miután a szélfarmok kevesebb áramot szolgáltattak, nőtt a gázerőművek jelentősége, ami a földgáz drágulásához vezetett. A gázár 2013 óta nem látott magasságba emelkedett. A helyzet lényegében ugyanaz, mint amit az USA-ban tapasztaltak 2015 első negyedévében, amikor nem fújt eléggé a szél – emlékeztet a Vaisala.

Akkor az érintett cégek komolyan elgondolkodtak azon, hogy diverzifikálniuk kellene a tevékenységüket a szélfarmjaik területi elhelyezkedésével, illetve alternatív technológiák felkarolásával.

Talán eljött az ideje annak, hogy Európában is elgondolkozzanak a vállalatok azon, hogyan tehetik tevékenységüket ellenállóvá a klímaváltozás okozta extrém időjárással szemben.

A másik alapvető alternatív energiaforrás, a napenergia viszont jól muzsikált, helyenként pótolta a kieső szélenergiát.

A németeknek 44 gigawatt napenergia-kapacitásuk és 53 gigawatt szélenergia-kapacitásuk van (a paksi atomerőmű teljesítőképessége két gigawatt). Tavaly az előbbi hat százalékkal, az utóbbi 15 százalékkal részesedett a teljes energiatermelésből.

A klímaváltozással kapcsolatos kutatások tanulsága szerint nő az elhúzódó hőhullámok veszélye, ezért alapvető kérdés, hogy ezek idején pótolhatja-e a kieső szélenergiát a napenergia. A Vaisala szakértői úgy látják, hogy Európa a világ azon térségei közé tartozik, ahol ez a helyettesítés lehetséges. Az idei tavasz és nyár fejleményei ékes bizonyítékot adnak erre.

Forrás: https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/oktoberig-kitart-a-forro-ido.667980.html

Hírdetés

2 hozzászólás a “Októberig kitart a forró idő”

  1. uniohid said

    Plusssz?
    https://www.napi.hu/energetika/prognozis-november-meleg-idojaras.668183.html?utm_source=Napi.hu_hirlevel&utm_medium=Hirlevel&utm_campaign=Napi.hu_hirlevel_kiemelt_cikkek

  2. uniohid said

    “…nő az elhúzódó hőhullámok veszélye, ezért alapvető kérdés, hogy ezek idején pótolhatja-e a kieső szélenergiát a napenergia.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: