Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A biológiai hadviselés esete a fekete himlővel

Posted by Suggestor - 2018. augusztus 19. vasárnap

Átvéve a qubit.hu-ról

2018. 08. 14.

Noha annak idején – 1980-ban – a WHO diadalittasan hirdette ki, hogy sikerült végleg megszabadulni a fekete himlőtől, a variola vírus ma is bármikor elszabadulhat. A hidegháborús időszakban ugyanis a biológiai fegyverkezésben is érdekelt nagyhatalmak jó néhány fiolányit eltároltak belőle. A feketehimlő-vírus azért számított ideális gyilkos eszköznek, mert az emberi kórokozó kizárólag az emberek között képes terjedni.

A vírust ráadásul úgy módosították, hogy ellenálljon nemcsak a szélsőséges hőmérsékleti viszonyoknak, hanem a rendelkezésre álló, a vírust ugyan el nem pusztító, de annak hatásait mérsékelő gyógyszereknek is.

Az így létrehozott biológiai fegyverből az 1980-as években évente 90-100 tonnányit gyártottak csak a Szovjetunióban, de óriási készleteket tárolt el az Egyesült Államok is.

Bár a hadászati készletek felhalmozásában élen járó államok az ezredforduló környékén több ízben is ígéretet tettek a minták felszámolására, ez sosem történt meg.

A szovjet biológiai fegyverkezési program történetét 2012-ben feldolgozó hadtörténeti könyvükben Milton Leitenberg és Raymond Zilinskas azt állítják, hogy noha Borisz Jelcin orosz exállamfő elismerte a hatalmas készletek létezését, és állítólag elrendelte a megsemmisítésüket, a katonai vezetők megtagadták a parancsot. A Putyin-kormány mélyen hallgat a szovjet biológiai fegyverkezési programról és annak utóéletéről.

Minden jel arra vall, hogy az Egyesült Államokban sem siettek felszámolni a felhalmozott készleteket: az 1995-ben alapított és a hadügyminisztériummal szoros kötelékeket ápoló Siga Technologies nem először kap hatalmas állami megrendeléseket (és óriási támogatásokat) az amerikai kormány által stratégiai fontosságúnak ítélt gyógyszerek kifejlesztésére. A vállalatnak a biológiai fenyegetés elleni védekezésben tulajdonítanak kulcsfontosságú szerepet.

A cég nemcsak a fekete himlő, hanem az Ebola, a Lassa és a dengue-láz ellen is fejlesztett gyógyszereket – más kérdés, hogy ezeket többnyire nem a patikákba, hanem szupertitkos raktárakba szállítják. A most az amerikai államnak hatalmas tételben szállítandó fekete himlő elleni szer kísérleteit eleve több tízmillió dolláros támogatások felvétele után kezdték el; később a cég további 2,8 milliárd dollárt kasszírozott a kísérletek folytatására és a gyártás beindítására.

(rövidítve, az eredeti az alábbi linken olvasható)

Forrás: https://qubit.hu/2018/08/14/negyven-eve-felszamoltak-a-rettegett-fekete-himlot-de-ma-is-barmikor-elszabadulhat

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: