Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Idén elmarad az ősz

Posted by Suggestor - 2018. augusztus 20. hétfő

Infostart

2018. augusztus 18. 19:57

Elkészültek az őszi időjárási előrejelzések, amelyek azt mutatják, hogy valójában idén Európában nem lesz ősz, folytatódik a nyár Nagy-Britanniától Ukrajnáig. Skandináviában újabb erdőtüzekkel kell számolni, Kelet-Európában meleg lesz.

Az előrejelzés szerint az egész nyarat és a teljes kontinenst jellemző hőség ősz végéig kitart. Némi változásra Dél-Európa számíthat, ahol esősre fordul az idő – írja az accuweather.com.

A brit szigeteken, Franciaországban és Németországban bár folytatódik a nyár, októberben valamennyire enyhülni fog a meleg. Az átlagos hőmérséklet 1-3 Celsius-fokkal lesz a megszokott felett Nagy-Britanniában – mondta Ala Reppert, az AccuWeather vezető meteorológusa. Ennél valamivel nagyobb pozitív eltérés várható Franciaországban, Hollandiában és Németországban. A november is enyhülést hozhat, de esők is várhatók Nagy-Britanniától Németországig, ami véget vet az elmúlt hónapok szárazságának.

Olaszországban, Görögországban és a Nyugat-Balkánon szeptemberig maradnak a pusztító viharok, a Balkán többi részén pedig a forróság tart ki az ősz első hónapjáig. Majd megérkezik az eső a térségbe, mely októberig és novemberig jellemző lesz.

Skandináviában évtizedek óta nem látott szárazságot hozott a nyár; Svédországban ötvenezer hektár területen égett le a növényzet. A szárazabb idő az ősz nagy részén át kitart a térségben. Nem várhatók olyan esők, amelyek jelentősen enyhítenék a szárazságot, s ezzel mérsékelnél az erdőtüzek veszélyét. Októberben és novemberben a hőmérséklet azonban lényegesen alacsonyabb lesz a nyárinál. A novemberi hó kevesebb lesz az átlagosnál az északi területen.

Kelet-Európában a forró időjárás az ősz végéig kitart, még az északi fekvésű Lengyelországban, Ukrajnában és a balti államokban is.

A kirándulóknak szép ősz ígérkezik, a mezőgazdaságban visszaesnek a terméshozamok, mely a termékek árára is kihathat. Tovább erősödik a szárazság veszélye, főként Ukrajnában, Moldovában, Romániában és Fehéroroszországban. Sok csapadék nem jön ősszel, így a téli havazás korai érkezése sem túl valószínű.

Forrás: https://infostart.hu/belfold/2018/08/18/iden-elmarad-az-osz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.