Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A probiotikumokat gyógyszerként kell kezelni, mondja a gasztroenterológus

Posted by Suggestor - 2018. augusztus 22. szerda

A probiotikumokra gyógyszerként kell tekinteni, mert szükségtelen használatuk felfúvódást, az agyban köd-érzetet okozhat.

Dr. Satish S.C. Rao a Georgia-i Orvosegyetem gasztroenterológus professzora arra az eredményre jutott, hogy a probiotikumok használata baktériumok elszaporodását idézheti elő a vékonybélben, aminek következménye felfúvódás lesz és ködszerű érzés az agyban.

A vizsgálatban részt vevő 30 személy közül 22-nek volt problémája étkezést követően a koncentrálással – a túlzott gázképződés és felfúvódás mellett, és valamennyien probiotikumot szedtek, némelyek többfélét is.

Tovább vizsgálva a problémát, kiderítették, hogy a páciensek vékonybelében a baktériumkolóniák nagy mennyiségű D-tejsavat termeltek – a megevett táplálékban levő cukrok lebontásának eredményeképpen.

A D-tejsavról tudott, hogy időlegesen mérgező hatást gyakorol az agysejtekre, zavarja a gondolkodást és az időérzéket.

Egynémely páciens vérében a normál mennyiséget kétszer-háromszor meghaladó arányban találtak D-tejsavat. Egyeseknél a ködszerű érzés az agyban félóráig tartott, míg másoknál az étkezéstől számítva több órán át is elhúzódott, és olyan súlyos volt, hogy fel kellett hagyniuk a munkájukkal.

Ez az első eset, hogy összefüggésbe hozták a probiotikumokat az agyban tapasztalható kognitív zavarral, illetve a vékonybélben jelentkező baktérium-túlszaporodással és a magas D- tejsav szinttel.

„Azt tudjuk, hogy a probiotikus baktériumoknak egyedülálló a képességük a cukor lebontására és a D-tejsav termelésére. Ha tehát – véletlenül – betelepítjük a vékonybélbe ezeket a baktériumokat, olyan helyzetet idézünk elő, ami potenciálisan tejsav-acidózishoz és agy-ködhöz vezet” – magyarázza Rao professzor.

A probiotikumok hasznosak lehetnek bizonyos esetekben, például segíthetnek helyreállítani a bél baktériumflóráját antibiotikum-kúra után, de egyébként nem tanácsos élni velük.

A probiotikumokat gyógyszerként kell kezelni, nem pedig táplálék-kiegészítőként” – mondja Rao professzor, ezzel arra utalva, hogy sokan azért szedik az élő baktériumokat, mert jónak tartják az emésztésre és általában véve az egészségre.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180806095213.htm

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: