Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hogyan érinti Budapestet a globális felmelegedés?

Posted by Suggestor - 2018. szeptember 2. vasárnap

Átvéve az index.hu-ról

2018.09.01. 11:13

25 évvel ezelőtt évente négy igazán meleg (32 fok feletti) nap volt Budapesten, most, a 2010-es években átlagosan 12. A legvalószínűbb előrejelzési modellek szerint az évszázad végére egy egész hónapot töltenek majd a fővárosiak kánikulában.

A klímaváltozás különbözőképpen hat a Föld egyes pontjain, van, ahol több, van ahol kevesebb csapadék várható (bár az extremitások szinte mindenhol gyakoribbá válnak), és a hőmérséklet-változás is nagy eltéréseket mutat. A lokális különbségekről most a New York Times-ban jelent meg egy elég informatív adatvizualizáció. A lap a Climate Impact Lab (a világ több nagy egyetemének együttműködésével, klímakutatók, adattudósok, közgazdászok kooperációjával működő nagyprojekt) adataira alapozva közölt egy látványos összeállítást, ahol településszinten lehet megnézni, hola felmelegedésben, és mi várható még a XXI. század végéig.

Budapestre 1960 óta vannak itt elérhető hőmérsékleti adatok. Akkor átlagosan öt olyan nap volt egy évben, amikor a hőmérséklet meghaladta árnyékban a 32 fokot. Aztán a nyolcvanas évek óta egyre több lett a forró nap, 2017-ben már 12 ilyen volt Budapest környékén. 2060-ra, vagyis bő 40 év múlva az előrejelzések szerint évi 25 igazán forró kánikulai nap lesz Budapesten. A hosszabb távú előrejelzésekben mindig sok a bizonytalanság, ez a modellszámítás 15 és 44 közé teszi a XXI. század végére a kánikulai napok számát Pesten.

A látványosan emelkedő görbéket érdemes megnézni a New York Times cikkében, a lakóhelyhez írja be Budapestet, vagy más, önnek érdekes várost. Ami igazán ijesztő, hogy az itt idézett modellszámításban abból indultak ki, hogy a világ országai nagyjából be fogják tartani a párizsi klímaegyezmény vállalásait, és annak megfelelően fogják csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását. A felforrósodás tehát akkor is elkerülhetetlen, ha sikerül életbe léptetni a ma komolynak számító megállapodást. Ha ennyit sem tennénk meg, a helyzet ennél is rosszabb lenne.

Dél-Európa még inkább ki van téve a felmelegedésnek, Madridban a mostani 33 forró nap száma akár meg is triplázódhat az előrejelzés szerint. India és a trópusi területek az év nagy részében szenvedhetnek a forróságtól. További részletes adatokat a NY Times cikkében – https://www.nytimes.com/interactive/2018/08/30/climate/how-much-hotter-is-your-hometown.html –  lehet találni.

Forrás: https://index.hu/techtud/2018/09/01/reszletes_adatok_arrol_hogy_erinti_budapestet_a_globalis_felmelegedes/

Egy hozzászólás to “Hogyan érinti Budapestet a globális felmelegedés?”

  1. uniohid said

    “…bő 40 év múlva az előrejelzések szerint évi 25 igazán forró kánikulai nap lesz Budapesten. ”
    : (((

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.