Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az élelmiszeripar nem képes az egészséges élethez szükséges étrendet biztosítani

Posted by Suggestor - 2018. szeptember 16. vasárnap

Infostart

2018. szeptember 15. 13:00

Az olcsó és egészségtelen ételek dömpingje áll az egészséges táplálkozás útjában – állítja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

A világot behálózó élelmiszerellátó rendszerek nem tudják az egészséges élethez szükséges étrendet biztosítani, viszont hozzájárulnak a túlsúly és elhízás terjedéséhez, különösen azon országokban, melyek javarészt élelmiszer-behozatalra szorulnak – mondta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója, José Graziano da Silva.

„Sajnos az iparilag előállított olcsó élelmiszer alkalmasabb a nemzetközi kereskedelemre” – tette hozzá Graziano da Silva a vatikáni Pápai Tudományos Akadémia által szervezett élelmiszerbiztonságról és az egészséges étrendről szóló szemináriumon.

Az élelmiszert nagy mennyiségben importáló országok különösen ki vannak téve az elhízás veszélyének. Ilyenek a Fidzsi-szigetek, ahol 30% fölötti az elhízottak aránya, vagy Szamoa, ahol a nők 80%-a tartozik ide. Legalább 10 csendes-óceáni szigetállam lakosságának fele, néhol 90%-a esik ebbe a kategóriába. A fő ok pedig a sóban, cukorban és transzzsírban gazdag importált élelmiszerek fogyasztása.

Becslések szerint ma 2,6 milliárd ember túlsúlyos, és az elhízás globális járványként terjed: 2012-ben a népesség 11,7%-át, 2016-ban már 13,2%-át érintette.

Mindeközben, az éhezők száma világszerte emelkedik – ahogy erről a FAO kiadványa „Az élelmezésbiztonság és a táplálkozás helyzete a világban” beszámol – és 2017-re elérte a 821 milliót. Vagyis kilencből egy embernek nem jut elég táplálék. Az alultápláltságot sem sikerült visszaszorítani.

„Ha nem cselekszünk sürgősen az elhízás megfékezése érdekében, hamarosan több elhízott ember lesz a világon, mint alultáplált”

– mondta Graziano da Silva. „Az elhízás globális, járványszerű terjedésének számos oka van, és ezek közül az egészségtelen táplálkozás a legjelentősebb.”

A magas energia-, zsír-, só- és cukortartalmú ételek olcsók és könnyen hozzáférhetők, magyarázta, emellett intenzív marketing és reklámkampányok növelik fogyasztásukat.

„Jó példát jelentenek erre a gyorséttermi ételek. Ezek alacsonyabb áron és könnyebben beszerezhetők vagy elkészíthetők mint egészséges és friss társaik, ami különösen a városi szegények esetében fontos szempont,” – folytatta Graziano da Silva, hozzátéve, hogy ha az élelmiszerekre szánt keret véges, az emberek az olcsóbb élelmiszerek után nyúlnak, melyeknél a magas kalóriatartalom alacsony a tápanyagértékekkel párosul.

„Magas árat fizetünk az ilyen olcsó ételekért; fogyasztásuk komoly költséget ró a társadalomra, miután az elhízás növeli egyes nem fertőző betegségek kockázatát mint a szívbetegség, agyvérzés, cukorbetegség és egyes rákos megbetegedések.”

(rövidítve)

Forrás: https://infostart.hu/eletmod/2018/09/15/remiszto-adatok-az-elhizasrol

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Az élelmiszeripar nem képes az egészséges élethez szükséges étrendet biztosítani”

  1. uniohid said

    „Jó példát jelentenek erre a gyorséttermi ételek.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: