Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Túlélik a magok a mosógépet?

Posted by Suggestor - 2018. szeptember 17. hétfő

Átvéve a greenfo.hu-ról

2018. szeptember 13.

Meglepő eredményre bukkantak a Debreceni Egyetem ökológusai, akik az emberi viselkedésnek a növényvilág elterjedésére gyakorolt hatását vizsgálták. Az újszerű kutatás a Német-Osztrák -Svájci Ökológiai Társaság konferenciáján is sikert aratott.

A mindennapi életünk során az embernek jóval meghatározóbb szerepe van a magok terjedésében, mint azt gondolnánk – ismerték a fel a Debreceni Egyetem kutatói. Számos mikroba, növény- és állatfaj a kereskedelem, közlekedés és utazás révén jutott el, majd telepedett meg távoli tájakon.

Az emberi ruházaton például számos faj magja képes megtapadni, ezáltal észrevétlenül eljuthatnak új élőhelyekre. A növekvő népesség, az egyre inkább globalizálódó világ, valamint a turizmus robbanásszerű növekedése mind segítik ezt a folyamatot. Az új élőhelyen bizonyos fajok képesek megtelepedni, és idővel akár invázióssá is válhatnak, ami komoly gazdasági, egészségügyi és természetvédelmi problémákat okozhat.

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Ökológiai Tanszékének adjunktusa, az MTA-DE Biodiverzitás Kutatócsoport munkatársa, Valkó Orsolya az ember szerepét kutatja a növényfajok magjainak terjedésében.

A mostani kísérlet-sorozatukban azt vizsgálták, hogy mi történik a ruháinkon megtapadt magokkal, képesek-e túlélni a gépi mosást. Megdöbbentő módon a vizsgált 18 faj esetében a 30 ⁰C-on mosott magok csíraképessége nem csökkent a kontroll (a nem mosott) magokhoz képest. Mivel napjainkban egyre inkább az alacsony hőfokon való mosás az új (energiatakarékos) irányzat, arra számíthatunk, hogy a ruháinkkal kimosott magok többsége megőrizheti csíraképességét – magyarázza Valkó Orsolya.

A kutatók a 60 fokos mosás hatásait is tesztelték: ez a magas hőmérséklet már a fajok több mint felénél csökkentette a csíraképességet, azonban számos mag kiválóan csírázott a kezelés után is. Fontos észrevételük volt, hogy a mosást követően megváltozik a csírázás időzítése is: a 60 fokon kimosott magok ugyanis deszinkronizáltan csíráztak. Ez azt jelenti, hogy nem egyszerre, hanem különböző időpontban sarjadtak az együtt elvetett magok. Ennek az az ökológiai jelentősége, hogy egy új, kiszámíthatatlan környezetben nagyobb az esély arra, hogy legalább néhány mag pont a megfelelő időben, megfelelő körülmények között csírázik, és így képes lehet túlélni szélsőséges környezetben is.

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2018/09/13/tulelik-a-magok-a-mosogepet

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: