Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kísérlet a használt sütőolaj begyűjtésére

Posted by Suggestor - 2018. szeptember 27. csütörtök

Átvéve a vg.hu-ról

2018. 09. 26. 11:38 MTI

Magyarországon eddig nem volt hatékonyan megoldott a lakossági használt sütőolaj és zsiradék begyűjtése, elhelyezése és feldolgozása, de egy az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. által kidolgozott begyűjtési rendszernek köszönhetően ez most megváltozhat. A rendszer tesztelése a közeljövőben kezdődik Kaposváron.

A hulladékudvarokban és a MOL-kutak egy részénél ugyan le lehet adni a lakossági használt sütőolajat és zsiradékot, de a lakossági használt sütőzsiradékoknak így is több mint 95 százaléka szennyvíztelepeken, hulladéklerakókban vagy egész egyszerűen a földre kiöntve végzi.

Ez azonban komoly probléma, mivel a sütőolaj rendkívül káros a környezetre, nehezen bomlik le, és gátolja a földben, a vizekben zajló természetes folyamatokat.

Megakadályozza a növények gyökérzetének tápanyag- és vízfelvételét, illetve gyökérlégzését. A természetes vizekbe kerülve pedig akadályozza a vízfelület oxigéncseréjét. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

Az NHKV Zrt. által kidolgozott begyűjtési rendszert elsőként Kaposváron tesztelik, ennek keretében minden lakás, illetve családi házas háztartás kap egy-egy, minimum 3 literes gyűjtőedényt, amelyben az 1-2 hónap alatt keletkező, használt sütőolaj és zsiradék fér el.

A társasházak lépcsőházaiba egy 50-60 literes intelligens gyűjtőedényt telepítenek, amelybe a lakosok bele tudják önteni az összegyűlt sütőolajat.

A társasházi gyűjtőedényekbe olyan eszközt építenek, amely méri a tartály telítettségét, és az adatokat egy központi szerverre továbbítja. A családi házas övezetben a sütőolaj gyűjtése ugyanúgy történik majd, mint a többi szelektív hulladéké.

Forrás: https://www.vg.hu/kozelet/kornyezetvedelem/ezentul-nem-kell-a-sutoolajban-usznia-1119608/

Egy hozzászólás to “Kísérlet a használt sütőolaj begyűjtésére”

  1. Brightor said

    Reméljük, sikeres lesz a rendszer bevezetése és hamarosan használhatjuk is. Én nagyon kevés olajat használok, de azt sem vittem el hulladékudvarba, igazából azt se tudom, hol van olyan a közelben. 😔

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.