Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Egységes vízdíj: a szolgáltató érdekképviseletének senki nem szólt

Posted by Suggestor - 2018. október 4. csütörtök

Infostart 2018. október 3. 17:19

Teljesen váratlanul érte a szakmai érdekképviseletet a szakminiszter múlt heti bejelentése az egységes vízdíj tervéről. A MaVíz pontokba szedte, miért nem olyan egyszerű a bevezetés, de nyitott arra, hogy egyeztessen a kormánnyal a rendelkezés részleteiről.

Értetlenül áll a hazai víziközmű-szolgáltatók érdekképviseleti szervezete, a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) a kormány egységes vízdíjterve előtt.

Ismert, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) múlt heti konferenciáján Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter az ÁSZ portálján megjelent beszámoló szerint azt mondta, “a cél az, hogy az ország teljes területén egységes áron lehessen vízhez jutni”.

A MaVíz Infostart.hu-nak küldött közleménye szerint az érintett szövetséget a tervről előzetesen senki nem értesítette és nem is kérte ki a véleményét, sőt a tervről hivatalos formában a mai napig nincs tudomásuk.

Az érdekképviselet a bejelentés után mindenesetre felhívja a figyelmet az egységesítés tervének bizonyos körülményeire, a vízszolgáltatási díjat ugyanis számos tényező befolyásolja:

a helyben fellelhető vízforrás mélysége

a szolgáltatási távolság

a kapacitás fenntartása idényszerű használat esetén is egész évben

víztisztítás szükségessége, tisztítási eljárások különbözősége

a kitermelt víz és az elvezetett szennyvíz szolgáltatási körülményeinek különbözősége

A MaVíz az új helyzetben arra is felhívja a figyelmet, hogy a szolgáltatók jelenleg évek óta a befagyasztott rezsicsökkentett díjakkal szolgáltatnak, a környező országok áránál sokkal olcsóbban, mégis kiváló minőségben és a hazai háztartások 98 százalékát lefedve. (Összehasonlításképp: Horvátországban például a lakosság 6 százaléka nem jut közvetlenül ivóvízhez.)

Ennek ellenére a MaVíz várja az egyeztetés lehetőségét a kormánytól, hogy egy olyan vízdíjat határozhassanak meg, ami “az ivóvíz presztízsét sem veszélyezteti és a fogyasztók számára is elfogadható”.

A szövetség elnöke nemrég az InfoRádiónak részletesebben is beszélt arról, mennyibe kerülhet a jövőben a jelenlegi szolgáltatási színvonal fenntartása.

Forrás: https://infostart.hu/belfold/2018/10/03/egyseges-vizdij-a-vizikozmu-szovetsegnek-senki-sem-szolt

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s