Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Klímaváltozás: tíz évünk maradt, hogy csináljunk valamit

Posted by Suggestor - 2018. október 10. szerda

Átvéve az inforadio.hu-ról

2018. október 9. – Fehér Anna

Elkészült az IPCC, vagyis az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének új jelentése a klímaváltozás mértékéről és a cselekvési tervekről. A jelentés felhívja a figyelmet, alig 10 éve van az emberiségnek, hogy drasztikusan változtatva az üvegházhatású gázok kibocsátási számain megállítsa 1,5 Celsius-foknál a Föld klímájának melegedését.

A dokumentum szerint energiahatékony, megújulóenergia-alapú gazdaságokat kell teremteni.

Ürge-Vorsatz Diána, a testület egyik, magyar alelnöke az InfoRádiónak a bemutató helyszínéről, Dél-Koreából elmondta: azt kell elérni, hogy ne melegedjen fel a Föld másfél foknál jobban az ipari forradalom előtti állapothoz képest. Szerinte ez a cél még elérhető, de

“rettenetesen nagy változások kellenek az energiaszektorban, a közlekedésben és a mezőgazdaságban”.

Ha a mostani mértékben növekszik tovább az üvegházhatású gázok kibocsátása, akár már pár éven belül elérhetjük a 1,5-os lélektani határt.

Sok régióban, így Magyarországon is erősebb a melegedés, itthon már közel vagyunk a másfél fokhoz, amit akár a 10 év lejárta előtt, 2021-2022-re is elérhetünk.

Az sem lenne elegendő, ha a párizsi klímaegyezmény minden pontját minden ország betartja – emelte ki a szakember.

Drámai hatások

Az IPCC anyagának bemutatójáról beszámoló egyes külföldi médiumok “Cselekedjetek most, idióták!” szalagcímekkel szólították meg a döntéshozókat a nyilvánosságon keresztül, és mint Ürge-Vorsatz Diána elmondta, a konferencia valóban drámai, ébresztő erejű volt, igaz, ilyen erős szavakat az IPCC nem használt, habár a jelentésből valóban ez következik.

A jelentés azt is hangsúlyozza, ha nem sikerül féken tartani az emberi tevékenység általi felmelegedést, annak később sokkal nagyobb ára lesz, mint amennyibe a mostani cél elérése globálisan kerül.

“Most, a felmelegedés mérséklésénél még mi választjuk meg az eszközöket, olyan befektetések irányába terelhetjük a költségeket, amelyek a társadalomnak hasznosak” – fogalmazott az InfoRádiónak Ürge-Vorsatz Diána. Hozzátette: a 1,5 százaléknál nagyobb mértékű felmelegedésnek még nagyobb lesz az ára, hiszen az alkalmazkodás költségei is magasak. Amihez pedig nem tudunk alkalmazkodni, attól szenvedni fogunk – mi és a gazdaság.

A Kárpát-medencét érintő hatások között a kullancsok által terjesztett Lyme-kór és az allergiás betegségek gyakoribbá válását, valamint a nyári szélsőséges időjárási időszak elhúzódását emelte ki

mint olyat, ami már most is negatív hatással van a mezőgazdaságra és a termelésre is. Később azonban ennél sokkal nagyobb hatású negatív következményekre lehet majd számítani.

A jelentést mintegy száz szakértő írta, több mint hatezer tudományos publikációt felhasználva

Forrás: https://infostart.hu/gazdasag/2018/10/09/klimavaltozas-tiz-evunk-maradt-hogy-csinaljunk-valamit

Egy hozzászólás to “Klímaváltozás: tíz évünk maradt, hogy csináljunk valamit”

  1. Suggestor said

    Sajnálom, hogy Ürge-Vorsatz Diána külön nem említette meg a Kárpát-medencét érintő hatások között a tartós szárazságot, ami elsivatagosodáshoz vezet. Ez a legnagyobb veszély, ami érint bennünket.
    Mellesleg: az a tapasztalatom, hogy a Lyme-kór – mint a kullancs is – igen ritkán fordul elő szárazságban.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .