Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ők a világ legnagyobb szemetelői

Posted by Suggestor - 2018. október 11. csütörtök

Átvéve a vg.hu-ról

Ők a világ legnagyobb szemetelői, akik mindenhol ott vannak

A Greenpeace kedden jelentette be 10 ezer aktivistája 6 kontinensen, összesen 42 országban tartott mintegy 239 szemétgyűjtő eseménye eredményét.

Ennek során összesen 187 851 darab hulladékot válogattak szét. A civil csoportok által végzett átfogó vizsgálat arra a fontos megállapításra jutott, hogy

a Coca-Cola, a PepsiCo, a Nestlé, a Danone, a Mondelez, a Procter & Gamble, a Unilever, a Perfetti Van Melle, a Mars és a Colgate-Palmolive a legnagyobb gyártói a természetbe jutott és onnan összegyűjtött szemétnek.

Ez pedig nem hasra ütés alapján tették, mivel az értékelés során a környezetvédők csak azokat a márkákat vették figyelembe, amelyek legalább 10 országban jelen voltak. A felmérést végző szervezet ráadásul a kontinensek szintjére is lebontotta az eredményeket. Ebből kiderült, hogy a műanyagszemét-szennyezés fő kibocsátói

Ázsiában a Coca-Cola, a Perfetti Van Melle és a Mondelez voltak a legnagyobb kibocsátók, az összes szemét 30 százaléka tőlük származott.

Az amerikai kontinensen és Európában a Coca-Cola, a PepsiCo és a Nestlé végzett a lista élén, miután Amerikában a vállalatokhoz köthető a vizsgált szemét mintegy kétharmada, míg Európában ugyanez az arány 45 százalékra rúgott.

A vizsgálat során az aktivisták nem csupán az említett vállalatok által gyártott termékmaradványokra bukkantak rá, a szeméthalmok tele voltak nem újrahasznosítható, polisztirol anyagú hulladékkal (eldobható kávés és üdítős poharak, ételtároló dobozok) és PET-palackokkal.

El kellene felejteni az egyszer használatos csomagolást

Amíg a cégek nem hagynak fel az egyszer használatos csomagolóanyagok használatával, addig az önkéntesek hiába tisztítják meg újra és újra a tengerpartot a Fülöp-szigeteken, vagy a Tisza felső szakaszát, a vízpartokat újra ellepi a szemét

– vélik a Greenpeace szakértői. Emellett arra is szükség lenne, hogy a vállalatok felelősséget vállaljanak a tőlük származó műanyagszennyezésért, és ezáltal újra tervezzék a rendszereiket, üzleti modelljeiket.

Forrás: https://www.vg.hu/kozelet/kornyezetvedelem/lassan-elemeszt-minket-a-szemet-de-van-ra-megoldas-1145990/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.