Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Világméretű katasztrófa: hiánycikké válhat a sör!

Posted by Suggestor - 2018. október 21. vasárnap

Átvéve a penzcentrum.hu-ról

2018. október 20. szombat 16:01

Beüthet a sörhiány, ha folytatódik a globális felmelegedés. A kedvelt alkoholos ital egyik fő összetevője, az árpa ugyanis eléggé érzékeny a szárazságra és a magas hőmérsékletre – ezek pedig a klímaváltozás velejárói. A kutatók szerint az árak akár megduplázódhatnak, és a polcokon is sokkal kevesebb sör lehet majd. Úgyhogy ha másért nem, ezért csökkentsd az ökológiai lábnyomod!

Egy tanulmány szerint, amelyből a CNN idézett, az éghajlatváltozás árpahiányhoz vezethet, emiatt kevesebb sör lesz, az árak pedig drasztikusan megemelkedhetnek. A kutatók leszögezték: nem az alkoholfogyasztást akarták népszerűsíteni a kutatással, hanem arra akartak rávilágítani, mekkora hatásai lehetnek a mindennapokra a klímaváltozásnak.

Kitörhet az árpaháború?

A nemzetek között is különbségek lesznek a tudósok jóslása szerint: az Egyesült Államok és Ausztrália valószínűleg több árpát termel majd, míg Kína, Brazília és Japán jóval kevesebbet tud majd az idő múlásával.

Ugyanakkor a világon megtermelt árpa csupán 17 százalékából lesz sör, a többit takarmányként használják fel. A jobb minőségű sörárpák azonban még érzékenyebbek az időjárásra, így azok hamarabb tűnhetnek el egyes területekről – a tanulmány szerint az árpahozam akár 17 százalékkal is csökkenhet, így pedig 16 százalékkal kevesebb sör lehet a polcokon, mint ma. Az árak pedig megduplázódhatnak.

“Az embereknek tanulniuk kell a múltból, ha nemcsak a sört, hanem a csokoládét, a kávét, a teát is élvezni akarják – az ezek alapanyagául szolgáló növények nagyon érzékenyek az éghajlatváltozásra” – mondta egy szakértő, aki a sörhiányból egyenesen a lehetséges társadalmi instabilitásra is következtetett. Hasonló lehet a helyzet, mint a szesztilalom idején – tette hozzá.

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/vallalkozas/vilagmeretu-katasztrofa-fenyeget-hianycikke-valhat-a-sor.1071258.html

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s