Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az Európai Egyetemek Szövetsége is felemelte szavát a CEU ügyében

Posted by Suggestor - 2018. október 29. hétfő

Infostart – MTI

2018. október 27. 19:42

Elítélte “a felsőoktatási autonómia és az akadémiai szabadság elleni magyarországi támadásokat” az Európai Egyetemek Szövetsége (EUA), mondván, hogy ezek példátlanok az Európai Unióban.

Friss közleményében az EUA megdöbbenésének adott hangot a legfrissebb magyarországi fejleményekkel kapcsolatban. Elsősorban a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyével foglalkoztak, de kitértek a társadalmi nemek tanulmányával foglalkozó szak akkreditációjának megvonására és a menekültek oktatási programjaira vonatkozó különadóra is.

Mint írták, bár a CEU teljesítette a magyar hatóságok által a felsőoktatási törvény tavalyi módosításával támasztott feltételeket, a kormány egyre csak halogatja a budapesti működést továbbra is lehetővé tévő megállapodás aláírását, rákényszerítve ezzel az intézményt a költözésre.

Az Európai Egyetemek Szövetsége felszólította a kabinetet annak figyelembevételére, hogy “a politikai beavatkozástól és nyomástól való szabadság elengedhetetlen feltétele annak, hogy az egyetemek betölthessék fontos társadalmi szerepüket”.

“A magyar kormány lépései nem pusztán az ország megítélését rontják, de aggasztó kihatással vannak a kutatásra és a felsőoktatásra Magyarországon és Európában” – hangsúlyozták.

Az EUA a kontinens legnagyobb felsőoktatási szervezete, amely 48 ország több mint 800 intézményét tömöríti, a legnagyobb magyar egyetemek mellett a CEU is tagja.

Forrás: https://infostart.hu/belfold/2018/10/27/az-europai-egyetemek-szovetsege-is-felemelte-szavat-a-ceu-ugyeben

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.