Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Tragédia lesz a környezet állapotára – és az emberiség jövőjére nézve az új brazil elnök

Posted by Suggestor - 2018. november 1. csütörtök

Átvéve a 444.hu-ról

Sarkadi Zsolt – 2018. október 31.

Jair Bolsonaro, ha minden környezetvédelemmel kapcsolatos kampányígéretét végrehajtja, akkor óriásira fogja növelni a veszélyeket, amelyekkel a klímaváltozás miatt egyébként is szembe kell néznünk az elkövetkező években.

A legfontosabb környezetvédelmi kérdés Brazíliában az Amazonas-medence sorsa. Ez a világ legnagyobb alföldje és legnagyobb összefüggő erdősége is. Az élővilága elképesztően színes, a világ legnagyobb vízhozamú folyója, az Amazonas miatt pedig itt található a bolygó felszíni édesvízkészletének majd’ ötöde is. Ami az Amazonas-medencében történik, az az egész Földön hatással van az élővilágra és a klímára. Az itteni erdőirtással több üvegházgáz kerül a légkörbe, és ha megzavarjuk a sodrást a dzsungelben, akkor a tengerbe érkező hordalékanyag csökkenése miatt az Amazonas torkolatától több mint ezer kilométerre lévő Suriname partvidékén is kipusztulhatnak a mangroveerdők és bizonyos fajtájú halak.

Bolsonaro pedig többször nyilvánvalóvá tette, hogy nem fontos neki az Amazonas-medence megőrzése.

A kampányban az Amazonas-medencét bárányhimlős gyerekhez hasonlította, amin a himlőfoltok az őslakosok rezervátumai. Ezeket az elnök bányászat céljára szeretné megnyitni, ami az útépítések és infrastrukturális beruházások miatt nemcsak erdőirtást jelentene, hanem azt is, hogy az őslakosokat gyakorlatilag elűznék a földjeikről.

Az őslakosok eddig a környezetvédelmi minisztérium segítségére voltak az erdőirtás elleni harcban, jelentették az illegális fakitermelőket, és gyakran fel is léptek ellenük. Ez a segítség a rezervátumaik felszámolásával megszűnne. A környezetvédelmi minisztérium persze nem fog sírni az őslakosok után, ugyanis Bolsonaro kormányában nem lesz önálló környezetvédelmi minisztérium, a tárcát betagolja a földművelési minisztérium alá. A két minisztérium eddig gyökeresen eltérően viszonyult az őserdőhöz: az agrárminisztérium a művelhető földterületek növeléséért lobbizott, a környezetvédelmi minisztérium pedig az erdőterület megtartásáért. A kormány átszervezéséből nem nehéz kikövetkeztetni, melyik oldalra állt az elnök ebben a vitában.

Bolsonaro Trumphoz hasonlóan sokat beszélt arról is, hogy kiléptetné Brazíliát a párizsi klímaegyezményből, ami korlátozza az aláíró országok üvegházgáz-kibocsátását.

Brazíliában már Bolsonaro előtt is komoly viták övezték a kormányzat gátépítéseit az Amazonason, ugyanis a a gátak megzavarják a terület élővilágát, őslakos-rezervátumokat és állatok élőhelyeit árasztják el, fákat kell kivágni miattuk, és csökkentik a folyó által az óceánba szállított hordalékot is. Ezzel kapcsolatban komoly tanulmányok is készültek: a legnagyobb mellékfolyó, a Madeira beömlése környékén épített gátak hatással voltak a több ezer kilométerre, az Atlanti-óceánban élő halakra, valamint a Francia Guyana, Suriname és Guyana partszakaszait megkötő, hatalmas mangroveerdőkre is.

A gátak és a bányászat miatt pedig útépítésekre is szükség van, ami megbontja a dzsungelt, erőirtással jár, állatok élőhelyét és útvonalait keresztezi, és az illegális fakitermelők számára is több, könnyebben megközelíthető kivágható fát jelent.

A fakitermelés

Az Amazonas-medence csak azért maradt meg őserdőként, mert rengeteg az eső a belsejében, az Andok lábainál, az Atlanti óceántól több ezer kilométernyire is. Hogy ilyen sok az eső, az pedig éppen az összefüggő erdőségnek köszönhető. Ha ez az összefüggő egység megbomlik, a csapadék nem fog tudni eljutni a medence belsejébe, ez pedig nemcsak az térség állat- és növényvilágára lenne katasztrofális hatással, de a már létező gátakat is használhatatlanná tenné, hiszen csökkenne az Amazonas vízhozama.

Ez a folyamat a part menti erőirtásokkal már elkezdődött, és ha az új elnök komolyan gondolja a medencével kapcsolatos terveit, akkor csak gyorsulni fog. Márpedig népszerűségének megtartása csak akkor lehetséges, ha tényleg lazít az illegális fakitermelőkre, földfoglalókra és bányászokra vonatkozó környezetvédelmi szabályozásokon, hiszen a felmérések szerint több támogatóját éppen ezekkel az ígéreteivel sikerült megnyernie.

Forrás: https://444.hu/2018/10/31/kornyezeti-tragedia-lesz-a-vege-ha-az-uj-brazil-elnok-betartja-az-igereteit

Reklámok

2 hozzászólás to “Tragédia lesz a környezet állapotára – és az emberiség jövőjére nézve az új brazil elnök”

  1. Brightor said

    Én abban bízom, hogy ez csak egyfajta zsarolás a gazdagabb országok felé: ha küldenek pénzt (pl. “megveszik” az élő erdőket), akkor”semminek sem esik bántódása”. De lehet, hogy tényleg csak teljesen ostobák: ők fogják legelőször érezni az ilyen dolgoknak a hatását.

  2. uniohid said

    ” Ami az Amazonas-medencében történik, az az egész Földön hatással van az élővilágra és a klímára.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s