Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Vízerőműveket a Dunára?

Posted by Suggestor - 2018. november 4. vasárnap

Átvéve a greenfo.hu-ról

Hiába tabu Magyarországon a vízerőművek építése a Dunán, az alacsony vízállásra, amely egyre több kárt okoz a szállítási és turisztikai ágazatnak, nincs más gyógyszer – állítja a magyar logisztikai szervezetek szövetségének főtitkára.

Két-három héten belül benyújtja a kormánynak a hazai logisztikai ágazat versenyképességének javítását célzó, frissített javaslatcsomagját a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének (MLSZKSZ) – mondta a Világgazdaságnak Bíró Koppány Ajtony, a szervezet főtitkára.

Miközben Magyarországon tabu a vízerőművek építése, a szövetség éppen az ilyen műtárgyak építésében látja a szélsőséges vízszintmozgásokra adható egyik választ A megfelelő számú, zöldenergiát termelő vízi erőmű építése a vízállás szabályozása mellett, előnyös lenne az árvíz elleni védelemben, az öntözésben, az ivóvízbázisok védelmében, a turizmus számára és a paksi erőmű hűtővízellátásában is.

Az évek során akkora károk keletkeznek hol az aszály, hol az árvizek miatt, hogy az már több vízerőmű építésének az árát is kiteszi. A főtitkár szerint a kérdést elfogulatlanul kellene megvizsgálni. Nem szabad előre eldönteni, hogy az esetleges vízerőművek vagy fenékküszöbök károsak a környezetre, illetve hogy a folyó kicsi esése miatt nem kínálnak megoldást. A technológia ugyanis már ilyen kis esésű folyók számára is rendelkezésre áll, a környezeti hatások pedig tanulmányozhatók azokban az országokban, amelyekben ilyen megoldásokat alkalmaznak- írta a napi.hu.

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2018/11/01/vizeromuvek-kellenek-a-dunara

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s