Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Egy fotó, ami mindent elmond a tengerek szennyezéséről

Posted by Suggestor - 2018. november 22. csütörtök

Infostart / MTI 2018. november 21. 21:41

Rengeteg szemetet, egyebek mellett két strandpapucsot és 115 műanyag poharat vettek ki egy partra sodródott bálnatetemből – közölte kedden az indonéziai Wakatobi Nemzeti Park egy szóvivője.

Heri Szantoszo, a part vezetője szerint mentőegységük hétfő este találta meg egy nagy ámbráscet 9,5 méter hosszú tetemét a nemzeti parkhoz közeli partszakaszon Délkelet-Szulavézi tartományban, miután környezetvédők értesítették őket, hogy helyi lakók egy elpusztult bálnát vesznek körül és már elkezdték feldarabolni.

A WWF természetvédelmi világszervezet kutatói és a nemzeti park szakemberei mintegy 5,9 kilogramm műanyag szemetet találtak az állat gyomrában, benne 115 műanyag pohár, négy palack, 25 zacskó, két strandpapucs és több mint ezer más plasztiktárgy.

Kapota-sziget, 2018. november 21.
A Természetvédelmi Világalap, a WWF indonéziai szervezete által közreadott képen egy elpusztult ámbráscet oszló tetemét vizsgálják a Wakatobi Nemzeti Parkhoz tartozó Kapota-sziget partján, Délkelet-Szulavézi tartományban 2018. november 20-án. A 9,5 méteres állat gyomrában közel hat kilogramm szemetet találtak.
MTI/EPA

Kapota-sziget, 2018. november 21. A Természetvédelmi Világalap, a WWF indonéziai szervezete által közreadott képen egy elpusztult ámbráscet oszló tetemét vizsgálják a Wakatobi Nemzeti Parkhoz tartozó Kapota-sziget partján, Délkelet-Szulavézi tartományban 2018. november 20-án. A 9,5 méteres állat gyomrában közel hat kilogramm szemetet találtak. MTI/EPA

Kapota-sziget, 2018. november 21.
A Természetvédelmi Világalap, a WWF indonéziai szervezete által közreadott kép egy ámbráscet gyomrában talált szemétről a Wakatobi Nemzeti Parkhoz tartozó Kapota-sziget partján, Délkelet-Szulavézi tartományban 2018. november 20-án. A közel hat kilogramm emészthetetlen hulladék a 9,5 méteres állat pusztulását okozta.
MTI/EPA

A közel hat kilogramm emészthetetlen hulladék a 9,5 méteres állat pusztulását okozta. MTI/EPA

“Noha nem sikerült megállapítani, mi okozta a cet pusztulását, borzalom, amivel a gyomrát felnyitva szembesültünk” – mondta Dvi Szuprapti, a WWF Indonézia tengeri élővilág-védelmi koordinátora, aki szerint az oszló tetem állapota már nem tette lehetővé a halál okának kiderítését.

A 260 millió embernek otthont adó indonéz szigetvilág Kína után a második legnagyobb műanyagszennyező: az ország évente 3,2 millió tonna műanyag szemetet termel, ebből 1,29 millió kerül az óceánba

– derült ki egy tanulmányból, mely a Science tudományos lapban jelent meg januárban.

Az indonéz kormány 70 százalékkal akarja csökkenteni a plasztikszemét mennyiségét 2025-re, intézkedéseik között szerepel, hogy lebeszélik a boltokat a műanyagzacskók használatáról és felhívják az ország lakosainak figyelmét, hogy a műanyag szemét “közös ellenségük” – mondta Luhut Binszár Pandzsaitan tengeri ügyeket koordináló miniszter.

Forrás: https://infostart.hu/tudomany/2018/11/21/egy-foto-ami-mindent-elmond-a-tengerek-szennyezeserol

Egy hozzászólás to “Egy fotó, ami mindent elmond a tengerek szennyezéséről”

  1. uniohid said

    : (((

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.