Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Aki képzetlenebb, hamarabb meghal

Posted by Suggestor - 2018. november 23. péntek

Pénzcentrum

2018. november 22. csütörtök 17:30.

Sokat dohányzunk, túlsúlyosak vagyunk, a levegőnk is szennyezett – nem meglepő, hogy a magyarok várható élettartama alacsonyabb az európai átlagnál.

Az sem meglepő, hogy az alacsonyabban képzettek európai szinten is rövidebb élettartamra számíthatnak a magasan képzetteknél, a mértéke azonban meglepő.

Az OECD friss tanulmányában számszerűen bemutatja, hány évvel élnek tovább a magasabban képzett polgárok, mint az alacsonyabban képzettek. Az eredményben visszaköszön a feltételezés, mely szerint az alacsonyabb jövedelmű országok polgárai közt a szegényebb réteg rövidebb élettartamra számíthat, Magyarország azonban a régión belül is rosszul teljesített e tekintetben.

Az adatsor szerint Magyarországon több mint 12 évvel tovább élnek azok a férfiak, akik magasabb képesítéssel rendelkeznek.

Nálunk csak Szlovákia teljesített rosszabbul, ott a képzetlenebb férfiak 30 éves korukban átlagosan 14 évvel rövidebb életre számíthatnak képzettebb férfitársaiknál. Az EU-s átlag 7,7 év, míg az első helyen szereplő Svédországban átlagosan csak 4,4 évvel élnek tovább a képzettebb férfiak.

A nők esetén európai szinten is jobb a helyzet – a vizsgált országok átlaga 4,1 év – a képzetlenebb magyar nők így is majdnem 6,4 évvel rövidebb ideig élnek a képzettebbeknél. Ennél nagyobb szakadékot csak Lettországban (8 év) és Szlovákiában (6,9 év) tapasztaltak a kutatók.

Nem véletlenül halunk hamarabb – íme a rizikófaktorok

Magyarországon a felnőttek 26 százaléka napi szinten dohányzik, ez pedig a harmadik legnagyobb szám az Európai Unióban. Nálunk csak Görögországban és Bulgáriában dohányoznak többen. Legkevesebbet az északiak, a finnek és a svédek dohányoznak – utóbbiak esetén ez 11 százalék. A legnagyobb probléma pedig az, hogy míg a dohányzás 2000 óta a legtöbb vizsgált országban csökkent, Magyarországon kismértékben nőtt.

Nem állunk jól a túlsúly tekintetében sem. Az OECD vizsgálata szerint ebben is a második legrosszabbak vagyunk.

A vizsgálat szerint a teljes magyar felnőtt népesség 21 százaléka túlsúllyal küzd.

A várható élettartam egy harmadik tényező miatt is alacsony lehet – ez pedig a légszennyezettség. Noha ebben a mutatóban is a sereghajtók közt vagyunk, több országban a miénknél sokkal súlyosabb a helyzet.

Magyarországon évente 958 ember hal meg egymillió lakosra vetítve légszennyezettség miatt. A legrosszabb Bulgáriában a helyzet, ott 1310 ember halálát okozza a szennyezett levegő.

Nem véletlen tehát, hogy az alacsonyan képzett magyarok sokkal hamarabb haláloznak el a fejlettebb országoknál, hiszen a legtöbb rizikófaktor tekintetében egyaránt rosszul állunk.

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/biztositas/lesujto-kutatas-ha-kepzetlenebb-vagy-hamarabb-meghalsz.1072293.html

Reklámok

Egy hozzászólás to “Aki képzetlenebb, hamarabb meghal”

  1. uniohid said

    “Magyarországon évente 958 ember hal meg egymillió lakosra vetítve légszennyezettség miatt.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.