Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Aki képzetlenebb, hamarabb meghal

Posted by Suggestor - 2018. november 23. péntek

Pénzcentrum

2018. november 22. csütörtök 17:30.

Sokat dohányzunk, túlsúlyosak vagyunk, a levegőnk is szennyezett – nem meglepő, hogy a magyarok várható élettartama alacsonyabb az európai átlagnál.

Az sem meglepő, hogy az alacsonyabban képzettek európai szinten is rövidebb élettartamra számíthatnak a magasan képzetteknél, a mértéke azonban meglepő.

Az OECD friss tanulmányában számszerűen bemutatja, hány évvel élnek tovább a magasabban képzett polgárok, mint az alacsonyabban képzettek. Az eredményben visszaköszön a feltételezés, mely szerint az alacsonyabb jövedelmű országok polgárai közt a szegényebb réteg rövidebb élettartamra számíthat, Magyarország azonban a régión belül is rosszul teljesített e tekintetben.

Az adatsor szerint Magyarországon több mint 12 évvel tovább élnek azok a férfiak, akik magasabb képesítéssel rendelkeznek.

Nálunk csak Szlovákia teljesített rosszabbul, ott a képzetlenebb férfiak 30 éves korukban átlagosan 14 évvel rövidebb életre számíthatnak képzettebb férfitársaiknál. Az EU-s átlag 7,7 év, míg az első helyen szereplő Svédországban átlagosan csak 4,4 évvel élnek tovább a képzettebb férfiak.

A nők esetén európai szinten is jobb a helyzet – a vizsgált országok átlaga 4,1 év – a képzetlenebb magyar nők így is majdnem 6,4 évvel rövidebb ideig élnek a képzettebbeknél. Ennél nagyobb szakadékot csak Lettországban (8 év) és Szlovákiában (6,9 év) tapasztaltak a kutatók.

Nem véletlenül halunk hamarabb – íme a rizikófaktorok

Magyarországon a felnőttek 26 százaléka napi szinten dohányzik, ez pedig a harmadik legnagyobb szám az Európai Unióban. Nálunk csak Görögországban és Bulgáriában dohányoznak többen. Legkevesebbet az északiak, a finnek és a svédek dohányoznak – utóbbiak esetén ez 11 százalék. A legnagyobb probléma pedig az, hogy míg a dohányzás 2000 óta a legtöbb vizsgált országban csökkent, Magyarországon kismértékben nőtt.

Nem állunk jól a túlsúly tekintetében sem. Az OECD vizsgálata szerint ebben is a második legrosszabbak vagyunk.

A vizsgálat szerint a teljes magyar felnőtt népesség 21 százaléka túlsúllyal küzd.

A várható élettartam egy harmadik tényező miatt is alacsony lehet – ez pedig a légszennyezettség. Noha ebben a mutatóban is a sereghajtók közt vagyunk, több országban a miénknél sokkal súlyosabb a helyzet.

Magyarországon évente 958 ember hal meg egymillió lakosra vetítve légszennyezettség miatt. A legrosszabb Bulgáriában a helyzet, ott 1310 ember halálát okozza a szennyezett levegő.

Nem véletlen tehát, hogy az alacsonyan képzett magyarok sokkal hamarabb haláloznak el a fejlettebb országoknál, hiszen a legtöbb rizikófaktor tekintetében egyaránt rosszul állunk.

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/biztositas/lesujto-kutatas-ha-kepzetlenebb-vagy-hamarabb-meghalsz.1072293.html

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Aki képzetlenebb, hamarabb meghal”

  1. uniohid said

    “Magyarországon évente 958 ember hal meg egymillió lakosra vetítve légszennyezettség miatt.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: