Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nagyot álmodik a Beyond Meat cég, amely húsmentes burgert készít

Posted by Suggestor - 2018. november 26. hétfő

Átvéve a portfolio.hu-ról

2018. november 25. 15:17

A 2009-ben a vegán táplálkozású Ethan Brown által alapított Beyond Meat nevű vegán burgeres cég azt tervezi, hogy tőzsdén keresztül von be forrásokat a további terjeszkedéshez.

A Beyond Meat két dolog miatt lett világszerte ismert:

egyrészt olyan ételeket készítenek, amelyekben a húst ahhoz állagra és ízre állítólag nagyon hasonló, sok fehérjét tartalmazó, de sokkal kevesebb erőforrással előállítható növényi alkotórészekkel helyettesítik,

másrészt a cégbe tavaly beszállt Leonardo DiCaprio.

Ő posztolta nemrég az ábrát, ami megmutatja, mennyivel kevesebb vízre, termőterületre, energiára van szükség például egy vegán burger előállításához, mint a hagyományos, marhahúsoshoz.

(az ábra megtekinthető a portfolio.hu oldalán, a cikk alatti link megkattintásával)

A cég most azt tervezi, hogy tőzsdére megy, már be is adták az erre vonatkozó kérelmüket, a vállalat papírjaival a Nasdaq-on lehet majd kereskedni. A jegyzésben a legnagyobb bankok, többek között a Goldman Sachs, a JPMorgan, a Credit Suisse és mások segítik a céget. A pénzre részben a további terjeszkedés finanszírozásához és a további kutatás-fejlesztésre van szüksége a cégnek.

A MarketWatch összegyűjtött a cégről 5 érdekességet:

Bár a cég bevételei szépen nőnek, idén az első 9 hónapban (56,4 millió dollár) jóval több bevételt ért el a cég, mint tavaly egész évben (32,6 millió dollár), ám a Beyond Meat még soha nem csinált profitot, tavaly 30,4, idén szeptemberig 22,4 millió dollár volt a veszteség.

A Beyond Meat nagyot álmodik, szerintük a hús alternatíváinak piaca több milliárd dollárosra nőhet, ezen a piacon akar nagy szereplő lenni a cég.

Bár első blikkre a cég egy réspiacon tevékenykedik, a vállalat bevallása szerint rendkívül kompetitív a piac, sok versenytárssal, mint például: Boca Foods, Field Roast Grain Meat Co., Gardein, Impossible Foods, Lightlife, Morningstar Farms,Tofurky, de a Beyond Meat a hagyományos hústermékek gyártóit is versenytársainak tekinti, hiszen idővel azok is elkezdhetnek húsmentes termékeket gyártani.

A Beyond Meat nagyban függ a beszállítóitól.

A húsmentes készítmények egyik legfontosabb alapanyaga a sárgaborsóból kivont fehérje, amelyet Kanadából és Franciaországból szerez be a cég, de a legnagyobb beszállítója egy cég, és a múltban már előfordultak fennakadások a beszállításban.

A Beyond Meat termékeit részben a beszállítók állítják elő, azokkal viszont nincsen írásos megállapodása, szerződés hiányában azok bármikor elállhatnak a további együttműködéstől.

Forrás: https://www.portfolio.hu/vallalatok/tozsdere-megy-leonardo-dicaprio-vegan-burgeres-cege.305551.html

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: