Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A kínaiak szép csendben kivágják a szibériai tajgát

Posted by Suggestor - 2018. december 3. hétfő

Átvéve a greenfo.hu-ról

2018. november 27. 22:13

Pavol Paškov orosz blogger nyár elején a szibériai tajga félreeső vidékeire utazott, hogy utána járjon az orosz vállalkozók túlzott erdőirtásaival kapcsolatos híreknek. Meglepetésére azonban egyetlen orosz favágó vállalkozóval sem találkozott.

Az oroszoknak Szibériában szinte egyetlen vállalatuk sincs. Ezek mind kínai cégek ők vágják a fát, majd szállítják Kínába“ – számolt be a helyzetről Paškov az orosz Nové správy napilapnak.

Kína számára Oroszország a legnagyobb faimportőr. (értsd: fatartalék, faforrás – szerk.)

Az ENSZ adatai szerint 2017-ben Kína 22 millió tonna fát vásárolt fel Oroszországtól. A szakemberek azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a kínaiak a fák 70%-át illegálisan vágják ki Szibériában, így a kivágott fák mennyisége ennél sokkal több lehet.

A helyzetet az a tény súlyosbítja, hogy a kínai vállalatok olyan területeket választanak ki a fakivágásra, amelyek a tajga legnehezebben hozzáférhető részein fekszenek. „Szibériában egy hektárt bérbe venni és észrevétlenül kettőt kivágni mindennapos dolog“ – írja a Rusmonitor napilap.

2013-ban a Folyók Határok Nélkül elnevezésű zöldszervezet a Bajkálontúli térségben egy óriási favágó komplexum építkezési területére bukkant. A felhasználónak annyi vize volt, hogy az eredeti tulajdonos – a kínai ZJR társaság – a közeli folyón egy egész duzzasztógátat épített fel. A környező ökoszisztémának ezzel lényegében halálos sebet okoztak.

Az aktivistáknak idén sikerült leállítaniuk a projektet, éppen a favágás megkezdése előtt.

Az orosz és a kínai fél is előszeretettel használja ki azt, hogy Szibéria félreeső részein csak nagyon ritkán leplezik le az illegális fairtást.

Az orosz tajgát leginkább az a tény veszélyezteti, hogy a kínai vállalatok a kiirtott erdőket nem újítják fel. „A kínai favágók csak kivágják a fákat, nem ültetnek újat, holott az orosz törvény ezt előírja“ – írja Paškov. A csupaszra irtott tajgák azonban ökológiai katasztrófát okozhatnak.

Az orosz Jakutska kutatásai szerint a kivágott tajga a nyári hónapokban a kétszeresére forrósodik fel. Mindebből az következik, hogy az a föld, amelyik az év nagy részében fagyos, nyáron szokatlan mélységekig olvad, a térségben pedig lápok keletkeznek és oxigéntermelés helyett szén-dioxid szabadul fel.

A nagy kiterjedésű erdőirtás visszafordíthatatlanul megváltoztatja a talajt, a térségből kiszorítja az őshonos növényeket és élőlényeket, emellett felgyorsítja a globális felmelegedést.

Az orosz határ menti ellenőrök gyakran fognak el  kínai orvvadászokat, akik a határon medve, rénszarvas és coboly prémeket és testrészeket csempésznek át – számolt be róla az orosz média.

Ki tehet erről?

Azok a „zöld reformok“, amelyek Kína ökoszisztémáját szeretnék megóvni az összeomlástól, korlátozzák a fakivágást a kínai területeken. A kínai vállalkozók így a határokon túl, a közeli Szibériában néztek munka után.

Hogy miért éri meg a kínaiaknak a megmunkálatlan fa kivitele a magas vám ellenére? A szakértők szerint a dolog nyitja a törvénytelen vállalkozásban rejlik. 2010-ben az orosz nyomozók csempész útvonalakat találtak a Bajkálontúli és az Irkutszk térségben. Ezen az útvonalon az eddigi számítások szerint mintegy 250 millió rubel értékben csempésztek át fát a kínaiak.

A média-figyelem és az aktivisták tevékenysége ellenére Moszka mélyen hallgat.

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2018/11/27/a-kinaiak-szep-csendesen-kivagjak-a-sziberiai-erdoket

Reklámok

3 hozzászólás to “A kínaiak szép csendben kivágják a szibériai tajgát”

 1. Névtelen said

  Mintha csak ötven-hatvan évvel ezelőtt​lennénk: “A média-figyelem és az aktivisták tevékenysége ellenére Moszka mélyen hallgat.”.

 2. UNIOHID said

  “Kína számára Oroszország a legnagyobb faimportőr.” – ???

  • N.E. said

   Fáradt lehetett az eredeti Greenfo-cikk szerzője 😉 Ott a cikk végén még az is olvashatjuk, hogy a “média figyelmessége ellenére”. Gondolom, az sem szándékos… Legfeljebb freudi… 😜

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s