Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

WHO: A klímaváltozás miatt máris egészségügyi vészhelyzet van, és csak rosszabb jöhet

Posted by Suggestor - 2018. december 4. kedd

Qubit.hu

2018.12.03.

Máris érvényesül a klímaváltozás emberi egészségre gyakorolt hatása, ami a halálos hőhullámoktól a járványok megváltozásáig terjedő skálán nyilvánul meg.

Élelmezési válságot is előrevetít a földek globális felmelegedés miatt csökkenő termőképessége, valamint az, hogy milliárd órákban mérhető a mezőgazdaságban a szélsőséges időjárás miatt kiesett munka mennyisége. Mindez abból a jelentésből derül ki, amelyet 27 egyetem 150 szakértője, illetve az ENSZ egészségügyi szervezete (WHO) és a Világbank képviselői állítottak össze.

A megállapítások egyértelműek, a kockázat maximális. Nem késleltethetjük tovább a klímaváltozás elleni lépéseket, nem vészelhetjük át alvajáróként ezt az egészségügyi vészhelyzetet” – kommentálta a Lancet találóan visszaszámlálásnak nevezett (Lancet Countdown on Health and Climate Change) klíma-egészségügyi jelentését Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója.

A jelentés kemény szavakkal veszi számba a globális felmelegedés emberi egészségre gyakorolt hatásait. „A gyorsan változó klíma  sebezhető tömegeket tesz ki szélsőséges időjárási jelenségeknek, módosítja a fertőző betegségek terjedési mintázatait, veszélyezteti az élelmiszer-biztonságot, az ivóvízellátást, és megfoszt a tiszta levegőtől” – összegzik benne a sokrétű folyamatot.

Az összképet még nyomasztóbbá teszi, hogy ez nem a jövő, hanem éppen most történik. Ez egy korai figyelmeztetés.

Bár vannak pozitív fejlemények – állapítja meg a jelentés, így például az elektromos járművek térnyerése és a szénalapú energia visszaszorulása, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében egyelőre nincs lényeges előrelépés. A szerzők arra figyelmeztetnek, hogy ez nemcsak emberi életeket fenyeget, hanem a túlterhelés miatt a nemzeti egészségügyi rendszerek fenntarthatóságát is veszélyezteti. .

A hőmérséklet tartós emelkedésével összefüggően a jelentés szerint 2017-ben máris 157 millióval több sebezhető ember volt kitéve hőhullámoknak, mint 2000-ben. A forróság közvetlenül is fenyegeti az egészséget, leginkább a hőguta formájában, de veszélyt jelent a kiszáradás és a szívbetegségek tüneteinek rosszabbodása. A hőségtől emellett fokozódik a légszennyezettség, és romlik a mentális betegségekben szenvedő emberek állapota is.

A helyzet ráadásul rosszabbodik. „A szélsőséges hőhullámok kiváltotta mortalitás növekedése már ma is mérhető, és számos jel utal arra, hogy a közösségek nem készültek fel arra, hogy a forró időszakok gyakorisága, intenzitása és időtartama is tovább növekszik” – mondta Kristie Ebi professzor a Washingtoni Egyetemről.

Mintha kiesne a munkaerő 7 százaléka

A jelentés készítői szerint 2017-ben globálisan 153 milliárd órányi (azaz kb. 911 millió hétnyi) munkakiesést okozott a szélsőséges hőség, ennek 80 százaléka a mezőgazdaságban adódott. A veszteség csaknem felét India szenvedte el, a kiesés az ország számára ugyanazt jelentette, mint ha elveszítette volna dolgozó népessége 7 százalékát, míg Kínánál ugyanez az arány 1,4 százalék volt.

További aggasztó hatás, hogy még hőmérsékletben és az esőzésben beálló, relatíve kismértékű változások is hatással vannak a megfelelő ivóvízhez való hozzáférésre, és nagyban befolyásolhatják a szúnyogok által közvetített fertőzések terjedését. A lázzal és nagy fájdalmakkal, adott esetben vérzéssel járó, szúnyogok terjesztette dengue-láz vírusának fertőzőkapacitása 2016-ban rekordmagas volt, 10 százalékkal nagyobb, mint az 1950-es években. A koleraveszély ugyancsak növekszik azokban a régiókban, ahol a tenger gyorsabban melegszik, így például a balti államokban.

A Guardian megszólaltatott olyan orvosokat is, akik nem vettek részt a jelentés elkészítésében.

Paul Ekins, a University College London professzora szerint a klímaváltozás elleni harc egészségügyi előnyeit régóta alábecsülik: a globális felmelegedéshez való alkalmazkodásra szánt összegnek mindössze 5 százalékát fordítják egészségügyi célokra. Pedig ezek az előnyök óriásiak, a globális felmelegedés mérséklése (ha a hőmérséklet-emelkedést sikerül 1,5 C alatt tartani) az emberiség nettó hasznaként fog jelentkezni pénzügyi értelemben is” – mondta.

Hilary Graham, a Yorki Egyetem professzora, és a tanulmány egyik szerzője abban bízik, hogy az egészségügy és a klímaváltozás összekapcsolása segít a trend tudatosításában, ezáltal a globális felmelegedés elleni határozottabb lépésekre ösztönözhet, hiszen az emberek ezt már szó szerint a saját bőrükön érzik.

(rövidítve)

Forrás: https://qubit.hu/2018/12/03/who-a-klimavaltozas-miatt-maris-egeszsegugyi-veszhelyzet-van-es-csak-rosszabb-johet

Reklámok

4 hozzászólás to “WHO: A klímaváltozás miatt máris egészségügyi vészhelyzet van, és csak rosszabb jöhet”

 1. N.E. said

  😔
  Nyugalomra semmi ok, mindenki őrizze meg a pánikot!
  😢
  De azért egészen hosszan működött az emberi civilizáció.
  😔

 2. UNIOHID said

  „A szélsőséges hőhullámok kiváltotta mortalitás növekedése már ma is mérhető, és számos jel utal arra, hogy a közösségek nem készültek fel arra, hogy a forró időszakok gyakorisága, intenzitása és időtartama is tovább növekszik”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s