Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Termeljünk génmódosítatlan szóját, hogy eladjuk gazdag európai országoknak…

Posted by Suggestor - 2018. december 10. hétfő

Átvéve a greenfo.hu-ról

(rövidítve)

Még több GMO-mentes szójára van szükség- írta a Magyar Idők.

De miért? És kinek jó biznisz ez?

Darvas Béla ökotoxikológus professzor írása.

2018. december 5.

A kormánylapban tegnap megjelent Még több GMO-mentes szójára van szükség c. cikkhez (MTI híre) az alábbi véleményt írta a Környezetbarát mezőgazdaság FB oldalán Darvas Béla:

A glyphosate-tűrő GM-szója hazánkba (Európába) való beszállítása hazánk ’fondorlatos’ GMO-mentességének jelképe. Kétségtelen, hogy nem vetünk GM-növényeket (csak a MON 810-es kukoricának van az EU-ban vetési engedélye), sőt nincsenek kísérleti kibocsátások sem.

Géntörvényünk közel húsz éve elavult, de nincs ez másként az Európai Unió géntörvényével sem.

A hazánkba beszállított GM-szója ügye jelentéktelennek tűnik, de gazdaságilag igencsak jelentős, mert növényi fehérje tekintetében rá vagyunk szorulva a vásárlásra.

Enélkül az állattenyésztésünk takarmányozása összeomlana.

A beszállításhoz európai engedélye a glyphosate-tűrő Monsanto, DuPont/Pioneer, Dow szójának van. De léteznek más hatóanyaggal szembeni tűrőképességet kifejező szóják is, amelyeket legális EU-engedéllyel Magyarországra be lehet szállítani. Az ilyen szója takarmányokba és élelmiszerekbe való keverése az Európai Unióban jelölésköteles.

Még Ángyán József államtitkár ideje alatt történt (második Orbán-kormány), hogy elindult a hazai új növényi fehérjeprogram, amelynek a célja eredetileg a szója leváltása is volt. A lucernáról beszéltek ismét sokan, vagyis nem szójával, hanem alternatív pillangósnövényekkel szerették volna a GM-szója helyét betölteni, hiszen a szójafehérje egyáltalán nem számít a takarmányozásban minőségi fehérjének.

Ehelyett azonban hazánkban a GMO-mentes szójatermesztés felfuttatása kezdődött el, aminek legismertebb képviselői a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület (MSzFE, Mosonmagyaróvár) és a Donau Soja Organisation (DSO) szervezetek.

„Jó eredménnyel zárhatják az évet a hazai szójatermesztők: mintegy 60 ezer hektáron 174 ezer tonna termett – hívta fel a figyelmet tegnap Nagy István egy szakmai fórumon. Az agrárminiszter szerint a jövőben azon kell dolgozni, hogy mind a termőterület, mind a mennyiség emelkedjen.

Cél, hogy legalább százezer hektáron 300-350 ezer tonna génmódosítás-mentes szóját állítsanak elő, amivel az import mintegy fele kiváltható lenne” – emelte ki a tárcavezető.

Vagyis, ha a program sikeres lesz, akkor a GM-szója felhasználásunk felére csökkenhet.

A dicstelen helyzet azonban az, hogy a hazánkban megtermett módosításmentes szóját eladjuk az EU piacán, vagyis nem nálunk hasznosul.

Ilyen módon az erőfeszítés teljesen eredménytelen; termelünk ugyan hagyományos szóját (Mi is van a további fehérnövényekkel?), de eladjuk nálunk gazdagabb EU partnereinknek.

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2018/12/05/modositatlan-szoja-es-kornyeke–arnyjatek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: