Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ezt vitte a zsákjában Magyarország a klímacsúcsra

Posted by Suggestor - 2018. december 13. csütörtök

Infostart / InfoRádió – Fehér Anna

2018. december 12. 16:04

Részletek Kaderják Péter energiaügyi államtitkártól

A 2015-ös párizsi klímacsúcson Magyarország az EU-delegáció részeként vett részt. Akkor az Európai Unió azt vállalta 2030-ra, hogy legalább 40 százalékkal csökkenti az üvegházgáz-kibocsátást, ezzel összhangban Magyarország is megtette a maga vállalását: 20 százalékon kell tartani a megújuló energia felhasználását.

Közben hazánk szén-dioxid-kibocsátása a 2015-ös mért adat óta folyamatosan növekszik,

és Magyarország a 42. helyezést érte el a legfrissebb Éghajlatváltozási Teljesítési Mutatóban (CCPI 2019), amelyet hétfőn tettek közzé Katowicében, az ENSZ 24. klímacsúcsán. A CCPI tizennégy éve 14 kategóriában pontozza 56 ország és az Európai Unió éghajlatvédelmi teljesítményét. A legfrissebb mutató szerint az összesített listát Svédország vezeti, Marokkó a második, Litvánia a harmadik legjobb. A rendkívül gyengén teljesítők között szerepel az Egyesült Államok és Kína.

Kaderják Péter energia- és klímaügyi államtitkár szerint ennek ellenére nem érdemes lebecsülni az ország teljesítményét, amit a klímaváltozás elleni küzdelemben tesz.

A rendszerváltozás óta 30 százalékkal csökkentettük az üvegházhatású gázok kibocsátását, ez Európában is kiemelkedőnek számít. Emellett az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás 6 tonna” – sorolta Kaderják az InfoRádiónak, hozzátéve, az európai átlag 8 tonna.

Ami a közeljövőt illeti, szerinte az energiamegtakarítás területén van tennivalónk, különös tekintettel az épületek energiafelhasználásának a javítására.

A magyar klímapolitikának – mint elmondta – része az atomenergia-felhasználás is, “hiszen ez az a villamosenergia-termelési forma, amely zéró kibocsátás mellett nagyon nagy mennyiségű termelést tesz lehetővé”.

Kaderják Péter szerint meg kell találni a lakossági energia-korszerűsítési programok forrását, ilyen lehet például az eladott szén-dioxid-kvótánk.

Forrás: https://infostart.hu/belfold/2018/12/12/ezt-vitte-a-zsakjaban-magyarorszag-a-klimacsucsra

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.