Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Már nem Kína levegője a legmérgezőbb

Posted by Suggestor - 2018. december 13. csütörtök

Infostart / InfoRádió – Szvetnik Endre (London)

2018. december 12. 19:24

Ázsiában 4,2 milliárd ember van kitéve az Egészségügyi Világszervezet biztonságosnak mondott határértékeit meghaladó légszennyezésnek, és a világon az első helyet India vette át Kínától – ez derül ki a Financial Times elemzéséből.

A gazdasági lap a NASA amerikai űrkutatási ügynökségnek a légkörben lévő finom részecskékről szóló adatait vetette össze az Európai Unió népsűrűségi adataival.

Indiában a lakosok 40 százaléka ötször akkora légszennyezésnek van kitéve, mint amit az Egészségügyi Világszervezet még biztonságosnak tart.

Ez körülbelül 400 millió ember, de közülük 140 millió a határérték tízszeresét meghaladóan szennyezett levegőt lélegzik be.

A Lancet orvostudományi szaklapban megjelent tanulmány szerint csak tavaly 1 millió 240 ezer indiai halálát okozta a légszennyezés.

Az indiai kormány politikát lát a tanulmányokban: Harsh Vardhan környezetvédelmi miniszter például azt állította, hogy a halálozások jelentős részét már létező egészségügyi problémák okozták.

A szennyezést egyrészt a járművekből szálló kipufogógázok, az építkezések nyomán felszálló por és a száraz növényzet elégetése okozza. Emellett az, hogy az indiai kormány vonakodik elismerni a probléma súlyosságát, arra utal nem akar fellépni a nagy szennyezők, például az autóipar, a kis és közepes méretű iparvállalatok, az energiatermelők, az építkezési cégek és a gazdák ellen.

A helyzet különösen súlyos India északi részén, ahol a Himalája hegyvidéke miatt nem könnyen oszlik el a szennyezés. „Ebben a régióban télen meghal a szél” – érzékeltette a problémát Sunita Narain, az Új-Delhi Tudományos és Környezetvédelmi Központ igazgatója.

Az állandó szennyezésre csak rátesz egy lapáttal, amikor novemberben többmillió Punjab és Haryana állambeli gazda az aratás után elkezdi égetni a rizsszalmát.

Kommentátorok korábban üdvözölték Narendra Modi miniszterelnök ambiciózus terveit a szennyezés elleni harcról. A szövetségi kormány 2020-tól például sokkal szigorúbb emissziós normákat vezet be az új járművekre. Emellett 50 millió szegény háztartás kap gázpalackokat, hogy ne a különösen szennyező növényi eredetű szeméttel tüzeljenek és főzzenek. A palackok újratöltése azonban sokak számára túl drága.

A kormány bátorítja a megújuló energiaforrások használatát, de a hatalmas országban még mindig több, mint 240 szénerőmű üzemel, ami az áramtermelés 60 százalékát adja és ez valószínűleg még évtizedekig így is marad.

Forrás: https://infostart.hu/tudositoink/2018/12/12/mar-nem-kina-levegoje-a-legmergezobb

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.