Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kína támogatja és terjeszti szerte a világban a szennyező szénerőműveket

Posted by Suggestor - 2018. december 21. péntek

Átvéve a napi.hu-ról
Komócsin Sándor
2018. december 9.

Az új selyemút program, amelynek célja, hogy a kínai árukat a szárazföldön is eljuttassa Európába és a Közel-Keletre, jó lehetőséget kínál a beruházóknak. A szállítások 60 országot érintenek ezek bármelyike vevő lehet a kínai szénerőművekre, ami azt jelenti, hogy a gyárkémények a fél világon át megjelenhetnek a selyemút mentén.

A vevők egyike Szerbia, amely a kínaiak nélkül is erősen függ a széntől: áramszükségletének 70 százalékát ilyen erőművek termelik meg, míg a maradékban a vízi energiára támaszkodik.

Egy óra autózásra Belgrádtól a szénben gazdag Duna-völgyben már megkezdődött a Kostolac B3 erőmű építése. A környék látképét egy meglévő létesítmény kéményei uralják, amelyekből dől a füst. A felszínen egy szállítószalag hozza a szenet a közeli Drmno bányájából – ad tájleírást a BBC cikke.

A szerb kormány aláírta a 715 millió dolláros beruházásról szóló szerződést, amelynek eredményeként egy 350 megawatt teljesítményű erőművet építenek (a Mátrai Erőmű tervezett új lignit blokkja 500 megawattos).

Zeljko Lazovic, az építkezést irányító menedzser – amikor a környezetvédelmi veszélyekről kérdezték – , azt mondta, hogy a létesítmény teljesíteni fogja az uniós károsanyag-kibocsátási standardokat a porra, a nitrogén-dioxidra és kénkibocsátásra vonatkozóan. Ugyanakkor szén-dioxid-csapdával nem látják el a kéményeket, ezért a többi kínai támogatással megvalósuló erőműhöz hasonlóan ez is a levegőbe fog engedni az üvegház hatású gázt.

A BBC a szerbiai beruházás kínai résztvevőitől, az Export-Import Bank of Chinától és a China Machinery Engineering Corporationtől nem kapott választ a kérdéseire.

Szerbia áramszolgáltatója, az EPS az olcsó hitelt, e kedvező szénforrást és az áramexport lehetőséget említette meg a projekt előnyei között. A kostolaci beruházástól 3500 munkahely függ, ám a helyiek egyre többet panaszkodnak a levegő és a víz rossz minőségére.

Forrás: https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/szerbia-szen-eromu-energia-kina-legszennyzes-egeszseg.673858.html.673858.html

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.