Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A határt sem kell átlépni, hogy kiviültetvényt lássunk

Posted by Suggestor - 2018. december 26. szerda

Infostart

2018. december 26. 16:00

Magyarországon található Európa legnagyobb egybefüggő fügeültetvénye, de megterem a kivi és a datolyaszilva is Zalában. Varga János autodidakta módon kezdte még 1992-ben a gyümölcsök termesztését, ma már több vállalkozó, gazda is követi a példáját.

Varga János 1992-ben vásárolt egy negyed hektáros szőlőhegyi birtokot, ahol mediterrán gyümölcsök termesztésével kezdett kísérletezni. “Abból a meggyőződésből, hogy ez is működtethető Magyarországon” – fogalmazott a termesztő, aki korábban olasz tolmácsként gyakran megfordult Olaszországban, ahol újfajta fügékkel, datolyaszilvával és kivikkel találkozott. Ezeket telepítette azután itthon, a földjén.

Mint mondta, ezekről a növényekről a közhiedelem úgy tartja, hogy csak mediterrán klímán termeszthetők. Az elmúlt harminc év tapasztalatai alapján azonban a termesztő kijelentette: megfelelő pozícióban és domborzaton Magyarországon is megteremnek ezek az egzotikusnak számító gyümölcsök. A fügefajták többsége -15, a datolyaszilva -20, a kivi pedig -23 fokot is elvisel – tette hozzá a szakember.

A fagylefolyási jelenségnek köszönhetően a téli éjszakákra jellemző kritikus hőmérséklet a dombokon nem alakul ki, hiszen a nehéz hideg levegő lehúzódik a völgyekbe.

Varga János kiemelte: a kivi nem csupán termeszthető hazánkban, de a minősége még jobb is, mint a mediterrán országokból származó gyümölcsöké, ráadásul ezeknek a növényeknek nincs kártevőjük, így nem igényelnek vegyszeres kezelést.

Forrás: https://infostart.hu/belfold/2018/12/26/a-hatart-sem-kell-atlepni-hogy-kiviultetvenyt-lassunk?

Reklámok

Egy hozzászólás to “A határt sem kell átlépni, hogy kiviültetvényt lássunk”

  1. uniohid said

    “… megfelelő pozícióban és domborzaton Magyarországon is megteremnek ezek az egzotikusnak számító gyümölcsök. A fügefajták többsége -15, a datolyaszilva -20, a kivi pedig -23 fokot is elvisel – tette hozzá a szakember.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s