Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kétes értékű elismerést kaptak a Liget Projekt középületei – százával osztják ezeket a díjakat, magas nevezési díjért

Posted by Suggestor - 2018. december 31. hétfő

Átlátszó

Bodnár Zsuzsa

2018. 12. 27.

Néhány hete szinte az egész magyar sajtó beszámolt arról, hogy a Liget Projekt épületei Európa, sőt a világ „legjobbjainak” bizonyultak. Szép lenne, ha így lenne, de a valóság az, hogy nagyjából 40 kategóriában, háromszáznál is több „legjobbnak” járó díjat osztottak ki ezen az ingatlanszakmai pályázaton, és a “versenyre” való nevezés ára kb. 500 ezer forint volt.

December 3-án elsőként arról szóltak a hírek, hogy egy rangos szakmai versenyen a Néprajzi Múzeum Európa legjobb középülete díját nyerte el. Majd egy nap múlva kiderült, hogy nemcsak Európa, hanem „a világ legjobb középülete” díját is megkapta a még el sem készült épület.

December 5-én sem maradtunk örömhír nélkül: a magyar hírportálok egymás után jelentettek be egy újabb elismerést, miszerint Európa legjobb szabadidős épületének választották a Pannon Park Biodómját.

A beszámolókból kiderült, hogy az épülettervek az idei Internatonal Property Awards ingatlanszakmai versenyen kapták az elismerést. A zsűri ezen a versenyen nem fűz szöveges indoklást a díjakhoz, a Liget Projekt képviselői azonban gondoskodtak saját sikerük méltatásáról.

A díjat átvevő Gyorgyevics Benedek, a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. vezérigazgatója például „történelmi léptékű” győzelemnek nevezte a Néprajzi elismerését, s a Biodómot tervező Pauliny-Reith & Partners iroda is kiadott egy közleményt saját győztes projektjének kiválóságáról.

A magyar médiumok – beleértve az ún. ellenzéki hírportálokat és a szakmai fórumokat is – szinte szó szerint átvették az MTI győzelmi híreit a Liget Projekt nemzetközi sikeréről. Annak ellenére, hogy az International Property Awards elismerései nem építészeti, hanem ingatlanszakmai díjak, melyek odaítélésénél nem szempont a tervezett épület várossal való kapcsolata, annak társadalmi kontextusa.

Pedig a két épület környezethez való viszonya egyáltalán nem hagyható figyelmen kívül. A monumentális Néprajzi Múzeum megcsonkítja a Városliget történeti parkját, veszélyezteti a világörökségi látványt – hívták már fel korábban is sokan erre a figyelmet, többek közt Bardóczi Sándor tájépítész.

A nagy ovációval ünnepelt díjnak az értéke is erősen megkérdőjelezhető, csak Európában 35 db legjobbnak járó díjat osztottak ki a International Property Awards pályázatára jelentkezők közt.

Az Európa legjobb szabadidős épületének választott Biodóm pedig valójában csak két másik törökországi épülettel „versenyzett” a címért. A The International Property Awards marketing menedzsere levélben is megerősítette a Ligetvédőknek, hogy összesen csak három induló volt ebben a kategóriában.

Gulyás András szerint a külhoni sikerekről szóló győzelmi híradás valójában csak a propagandahadjárat része. A nemzetközi elismerésről és díjesőről szóló hírekkel megtévesztik a szakmát és a közvéleményt, állítja Gulyás András (Ligetvédők Lapja).

Ha mindehhez hozzátesszük, hogy kb. 40 kategóriában háromszáznál is több „legjobbnak” járó díjat osztottak ki ezen az ingatlanszakmai pályázaton, s hogy a versenyre való nevezés ára kb. 4-500 ezer forint volt – a Liget Projekt két épülete tehát kb. 1 millió forintért szerzett díjat.

A Liget Projekt képviselői azonban nem először nyúlnak ahhoz az eszközhöz, hogy állítólagos nemzetközi díjakkal fényezzék a Múzeumi Negyed sokak által vitatott épületeit.

Tavaly a MIPIM Cannes-ban tartott ingatlanszakmai kiállításán elért sikerükkel hintették tele a sajtót, miszerint “a Liget Budapest Projekt a Best Futura Mega Project kategóriában Európa városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak.”

Ez sem teljesen volt így. Ebben a kategóriában ugyanis négyen, egy brazil, egy japán, egy magyar és egy orosz pályázó indult, s közülük a japán projektet (Kashiwa-no-ha Smart City) nyilvánították a legjobbnak. A többi induló helyezéséről a MIPIM, eddigi gyakorlatát követve, nem döntött.

A Liget Projekt képviselői azonban Magyarországon európai győztesként tálalták a projektet, holott semmi ilyen elismerést nem nyertek el.

Forrás: https://blog.atlatszo.hu/2018/12/ketes-erteku-elismerest-kaptak-a-liget-projekt-kozepuletei-szazaval-osztjak-ezeket-a-dijakat-magas-nevezesi-dijert/

Egy hozzászólás to “Kétes értékű elismerést kaptak a Liget Projekt középületei – százával osztják ezeket a díjakat, magas nevezési díjért”

  1. uniohid said

    “A Liget Projekt képviselői azonban Magyarországon európai győztesként tálalták a projektet, holott semmi ilyen elismerést nem nyertek el.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.