Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A kínai tigrisfarmokról származó tigris -‘termékek’ legalizálják az illegális vadállat kereskedelmet

Posted by Suggestor - 2019. január 14. hétfő

Átvéve a 444.hu.-ról

Boros Juli

2019. január 13., vasárnap

Óriási nemzetközi felháborodást váltott ki októberben, hogy a kínai államtanács bejelentette, visszavonják azt az 1993-as rendeletet, melyben megtiltották a tigriscsonttal és orrszarvúszarvval való kereskedést.

Ezt azon a héten hozták nyilvánosságra, amikor a WWF közzétette jelentését, mely szerint az emberiség 1970 óta a bolygón élő emlősök, halak és hüllők 60 százalékát tüntette el a Föld színéről.

A döntés ellen rengeteg szervezet és aktivista emelte fel a hangját, egyelőre sikerrel, mert novemberben a kínai vezetés visszakozott, és egyelőre elnapolta a tiltás feloldását.

Papíron persze nem is arról szólt a dolog, hogy bátorítanák a vadvilágra elképzelhetetlenül súlyos csapást mérő illegális állatkereskedelmet. A változtatás szerint a tigriscsont és az orrszarvúszarv használatát csak a hagyományos kínai orvoslásban engedélyeznék, és csak akkor, ha az állat valamelyik tenyészetben született.

Ez azonban egyáltalán nem mellékes körülmény, annyira nem, hogy a Reuters arról ír, valójában a tigrisfarmok lobbija próbálja kierőszakolni a tiltás feloldását.

Az elmúlt években ígéretesnek tűnt, ami a vadvédelem területén történt Kínában, és továbbra is tervben van, hogy 2020-ban az ország északi részén megnyitják a világ legnagyobb tigrisrezervátumát. Ugyanakkor megjelentek a profitorientált tenyésztők, akik a lehető legtöbb pénzt szeretnék kihozni az általuk üzemeltetett, a turistákat egyre jobban vonzó tigrisfarmokból.

A tenyésztők az állami médiának azt nyilatkozták, ha nem árulhatják az állatok csontjait, bőrét és húsát, nem tudják fedezni a parkok magas fenntartási költségeit. Az ő nyomásukra vetette fel az államtanács, hogy „különleges körülmények között” mégis lehessen kereskedni a tigriscsonttal és az orrszarvúszarvval.

A fentiek a hagyományos gyógyításban fontos szerepet játszanak, a kínaiak hiszik, hogy az ital, melybe tigriscsontot áztatnak, enyhíti az ízületi betegségekkel járó fájdalmat. A fajmegőrzési szakemberek kritizálják a farmok üzemeltetőit, mert eddig egyetlen állatot sem engedtek vissza a vadonba, és emlékeztetnek arra is, hogy semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy a tigriscsont valóban hatékony lenne bármilyen betegség kezelésére.

A Szibériai Tigris Parkban nyíltan árulják a tigrisbort, a hatóságok tudtával és engedélyével, erről a farm területén működő bolt alkalmazottja beszélt a Reutersnek. Ugyanakkor a terméket nyíltan nem hirdethetik. A bor, amit nagy üvegvitrinekben kínálnak 40 és 1000 dollár közötti áron, a Twitterhez hasonló kínai platformon, a WeChaten is kapható.

Szakemberek szerint a parkokban már egy ideje lefagyasztva tárolják az állatok bőrét és csontjait, abban bízva, hogy a közeljövőben legálisan eladhatják azokat.

Vadvédelmi csoportok úgy becsülik, már legalább 6500 tigris és úgy 40 orrszarvú él 200 különböző tenyésztőközpontban az ország területén. A kínai média közlése szerint a tigriscsont kilója 727-1308 dollár körüli áron mozog: ez azt jelenti, állatonként több ezer dollárt kereshetnek velük a tenyésztők.

A WWF úgy véli, Kínában már csak alig több mint 40 tigris élhet szabadon, a bolygón pedig összesen 3900 körülire becsülik a számukat.

Nem véletlen, hogy most került elő a tigriscsont újbóli használata, Kína fejleszteni szeretné a hagyományos orvoslásra épülő ipart, ami jelenleg is évi 50 milliárdos üzlet. Ráadásul a WHO várhatóan jövőre ismeri el először hivatalosan a hagyományos kínai gyógyítást.

(rövidítve)

Forrás: https://444.hu/2019/01/13/a-kinai-tigrisfarmok-oriasi-csapast-merhetnek-az-allatvilagra

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.