Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Esőcsinálással mérsékelnék a szmogot Thaiföldön

Posted by Suggestor - 2019. január 18. péntek

Infostart / InfoRádió

Szvetnik Endre (London)

2019. január 17. 20:31

A környezettel reakcióba nem lépő, nem mérgező gázokkal “oltják be” a felhőket, így indítják meg az esőzést. Az a cél, hogy csökkentsék a fojtogató szmogot.

Veszélyes szmog lengi be Thaiföld, Dél-Korea, India és Hong Kong egyes körzeteit a légszennyezés, a szénkályhák és az időjárás alakulása miatt. A thai fővárosban, Bangkokban rendkívüli tanácskozást tartottak arról, hogy hogyan tudnák megfékezni a légszennyezést.

A hét elejétől kezdve a hadsereg bevonásával fecskendőkkel locsoltak a magasba, hogy megkössék a veszélyes részecskéket, de nem sok eredménnyel, a szennyezés mértéke alig csökkent. A hatóságok azt is közölték, hogy repülőgépekkel fakasztanak esőt a levegő megtisztítására – írta a Bangkok Post című helyi lap.

A módszer részeként inert – azaz a környezettel reakcióba nem lépő és nem mérgező gázokkal – “oltják be” a felhőket és ezzel indítják meg az esőzést. A használt anyag általában ezüst-jodid. Az utóbbi években különösen Kína folyamodott ehhez a lépéshez, hogy mérsékelje a szezonális légszennyezést – írta a CNN.

Az apró részecskék az ember tüdejébe, vérkeringésébe és szívébe is bejuthatnak, irritálhatják a szemet, orrot és torkot. Különösen a csecsemők veszélyeztetettek.

A légszennyezés kifejezett gond a 8 milliós Bangkokban, ahol nagyon magas a 2,5 mikrométernél kisebb és különösen nagy kárt okozó, finom részecskék aránya a levegőben. Az elmúlt napokban már tízszer annyi volt belőlük a légkörben, mint amennyit szakemberek még biztonságosnak ítélnek meg.

Folytatás az alábbi linken.

Forrás: https://infostart.hu/tudositoink/2019/01/17/esocsinalassal-kiserletezik-thaifold

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: