Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Amikor nyer a kedvenc focicsapatuk, jól megverik a feleségüket

Posted by Suggestor - 2019. január 23. szerda

Átvéve a 444.hu-ról

erdelyip

2019. január 21. 20:57

Vannak nők, akik előre rettegnek, mikor fontos focimeccs jön, mert tudják, hogy a végén őket bántalmazhatja majd a partnerük. Erről sok személyes interjúkon alapuló kutatás szól, én pedig most angol rendőrségi adatbázis, és az alkoholvásárlási statisztikák alapján próbálom megmérni ezt az összefüggést – ezt mondja saját kutatási területéről Trendl Anna, aki University of Warwickon PhD-zik.

Trendl az ELTE-n tanult alkalmazott közgazdaságtant, aztán járt a CEU-ra, és 2013-ben először kalandvágyból ment ki Nagy-Britanniába, az University of Nottinghamre viselkedési közgazdaságtant (behavioral economics-ot) tanulni, aztán onnan keveredett a mostani témájához.

A professzorom megszerzett egy nagyon részletes rendőrségi adatbázist a West Midlands megyéből, tartalmazza az előző hét évben bejelentett bűncselekmények részletes adatait, ennek alapján kezdtem el dolgozni – mondta.

A sport, az alkohol és az erőszak összefüggésével már foglalkoztak más statisztikai megközelítésű kutatások is.

Egy 2011-ben publikált amerikai munkából lényegében azt derült ki, hogy ha váratlanul veszít a helyi csapat (a váratlanságot a fogadási esélyekhez mérték a kutatók), akkor 10 százalékkal nőtt a bejelentett családon belüli erőszakos esetek száma.

Trendl azt mondta, ebben a kutatásban az alkohol szerepe nem látszott, de Angliában erősebbnek is tűnik a sport és az alkoholfogyasztás kapcsolata, az erőszaktól teljesen függetlenül is. Egy másik, 2014-es kriminológiai munka az angol focicsapat VB szereplését vetette össze a Lancashire megyében bejelentett párkapcsolati erőszakos (intimate partner violence) incidensek számával.

Ebből a kutatásból az derült ki, hogy amikor Anglia veszít, akkor 38 százalékkal nő az erőszak, amikor döntetlent játszik, akkor 26 százalékos az emelkedés. Egy harmadik, 2016-os projekt két skót csapatot vizsgált, ott azt találták, hogy a meccsek eredményének általában nem volt hatása az erőszakra, viszont ha egymás ellen játszottak a legnépszerűbb csapatok, az 35 százalékos emelkedést eredményezett.

Trendl azt mondja, neki a második, szintén angol kutatáshoz hasonlítanak leginkább az eddigi eredményei, de több meccset vizsgált (eb és vb mérkőzéseket is), és a rendőrségi adatai is részletesebbek, van információja a feltételezett elkövető és áldozat neméről, és arról is, hogy a tettes ivott-e. A munkájából eddig két dolog látszik körvonalazódni:

Amikor Anglia nyer, akkor egy viszonylag masszív, 60% körüli növekedést mértem a férfi elkövető női áldozat esetében, az olyan esetek számában, amikor a tettes alkoholt is fogyasztott. Az is látszik, hogy a legnagyobb növekedés a meccs utáni 3 órában koncentrálódik, kb. feleakkora az utána következő három órában, és utána teljesen visszaáll az eredeti szintre.

A magyar kutató azt a hipotézist próbálja bizonyítani, hogy a győztes meccs után többet isznak az emberek, és ez is összefüggésben lehet az erőszakos esetek számának növekedésével. Trendl arról beszélt, hogy most a meccseket megelőző alkoholvásárlásról próbál pontosabb adatokat szerezni (ehhez a mobilpénztárcás alkalmazások anonimizált számait használná), hogy kiderüljön, mennyivel több alkohol fogyhat ilyenkor, és ennek milyen hatása lehet a nők elleni erőszak gyakoriságára.

Trendl Angliában maradna a PhD befejezése után, egyelőre nem tervezi, hogy hazajön Magyarországra.

Nagyon megszerettem az angol vidéki életet. Nemrég láttam egy álláshirdetést, adatokkal foglalkozó kutatót kerestek a West Midlands-i rendőrségen, az nagyon tetszene.

Itt ez a téma, amivel foglalkozom, kiemelten érdekli a kormányt. Magyarországon szerintem nagyon más ehhez a hivatalos hozzáállás.

(rövidítve)

Forrás: https://444.hu/2019/01/21/amikor-nyer-a-kedvenc-focicsapatuk-jol-megverik-a-felesegulet

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: