Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hidegháborúval fenyeget az északi jég olvadása

Posted by Suggestor - 2019. január 26. szombat

Infostart / InfoRádió

Szvetnik Endre (London)

2019. január 25.

Olvad a sarkvidéki jég, ami azt jelenti, hogy új hajózási útvonalak nyílnak. Ez ugyanakkor geopolitikai feszültségeket is okoz, és a régióban érdekelt hatalmak hidegháborús katonai támaszpontokat nyitnak meg újra.

A helyi hatalmak biztosítani akarják határaikat, amelyeket eddig hatalmas jégtömeg védett. Az olvadó jégsapka új hajózási útvonalakat nyit meg, ami az Északi-sarkvidéki Határok nevű konferencia résztvevői szerint geopolitikai kihívásokhoz vezet.

Biztonsági szakértők megjegyzik:

a katonai aktivitás a hidegháborút idézi, de a telepítés sokkal kisebb mértékű, mint az akkori.

Emellett a felek még között sok téren még mindig erős az együttműködés szelleme. Tény azonban, hogy a sarkvidéken a hőmérséklet jóval gyorsabban emelkedik, mint a világ többi részén, ez pedig további potenciális nyersanyag-lelőhelyeket nyit meg.

„A mostani katonai aktivitás annak a jele, hogy az országok aggódnak a nyílt víz lehetősége miatt – mondta Klaus Dodds, a brit Királyi Holloway Egyetem geopolitika professzora. –

Az északi biztonsági rendszer alapja az eddigi extrém időjárás volt. Ha a térségből egy egyszerű újabb óceán lesz, akkor a rendszer leomlik.”

Tore Furevik, a norvégiai Bergen geofizikai intézetének professzora szerint másodpercenként 10 ezer tonna jég tűnik el a tengeren. Előrejelzések szerint 2035-re nyáron teljesen jégmentes lesz a sarkvidék, amely így hajózhatóvá válik.

Emellett Norvégia északi, nyersanyagban gazdag vidékei iránt hirtelen megindult az érdeklődés: Tromsö polgármestere például elmondta, Kínából, Pakisztánból, Szingapúrból és Marokkóból is megkeresték már.

A konferencia résztvevői hangsúlyozták, hogy a hidegháborúban szemben álló országok még azokban az években is békésen együttműködtek és megállapodásokat kötöttek a halászat, a tudományos kutatás és a rénszarvastenyésztés kérdéseiben.

Oroszországot azonban idegesítik a NATO-hadgyakorlatok, és norvégiai nagykövete közölte: a bírálatok ellenére Moszkva fejleszteni akarja saját sarkvidéki területét.

Ez nem egy természetvédelmi terület”

– mondta. Az orosz kormány törekvése talán érthető, ha figyelembe vesszük, hogy a hajózási útvonalakat használó szállítóktól jelenleg pénzt kap, de ha elolvad a jég, akkor elesik ettől a bevételtől.

(rövidítve)

Forrás: https://infostart.hu/tudositoink/2019/01/25/hideghaboruval-fenyeget-az-eszaki-jeg-olvadasa

Egy hozzászólás a “Hidegháborúval fenyeget az északi jég olvadása”

  1. uniohid said

    “Tény … , hogy a sarkvidéken a hőmérséklet jóval gyorsabban emelkedik, mint a világ többi részén, ez pedig további potenciális nyersanyag-lelőhelyeket nyit meg.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: