Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A gazdasági válság – egészségesebbé tesz vagy megbetegít?!

Posted by Suggestor - 2019. január 29. kedd

Átvéve a qubit.hu-ról (forrás: Nature)

2019. 01.28. – Rácz Johanna

Meglepő összefüggésre bukkant 1922-ben két amerikai szociológus az előző ötven év gazdasági és halandósági adatait böngészve.

Az Egyesült Államokban felvett adatok alapján a szűkös idők nem jártak együtt a halálozás növekedésével, sőt éppen ennek ellentéte volt igaz: amikor a gazdaság prosperált, többen haltak meg, mint válság idején, és magasabb volt a csecsemőhalandóság is.

A kutatókat a mai napig izgatja a kérdés, hogyan hat a gazdaság teljesítménye az egészségre.

Annál is inkább, mert a következő válság beköszöntése szinte törvényszerű, a frissebb előrejelzések szerint már az év végén számítani kell rá…

A két 20. század eleji szociológus, William Ogburn és Dorothy Thomas eleinte kételkedett az általuk talált összefüggésben, alig tíz évvel később eljött a nagy gazdasági világválság, hogy további bizonyítékot szolgáltasson. Edgar Sydenstricker szocio-epidemiológus 1933-ban számolt be arról, hogy a krízis évei után a teljes halálozási ráta soha nem látott alacsony szintre esett az Egyesült Államokban.

A 2000-es évek válságai is hozták a papírformát: Európában a 2008-ban kezdődő recesszió idején gyorsabban esett vissza a halálozás, mint annak előtte (José Tapia Granados, a philadelphiai Drexel Egyetem egészség-közgazdásza).

Ha mindez igaz, miért nem mindjárt javasoljuk a recessziót?” – kérdezte Ralph Catalano, a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) közegészségügyi kutatója azokra az adatokra hivatkozva, amelyekből világosan kiderül, hogy az anyagi nehézségek milyen negatív következménnyel járnak az egyén egészségére nézve a stressz okozta krónikus betegségektől a mentális problémákig.

Egy lehetséges magyarázat az ellentmondásra: ha az emberek többségének egy kissé javul az egészsége, az könnyen elfedtetheti, hogy egy sebezhetőbb kisebbségnek viszont jelentősen romlik az életminősége.

A gazdasági visszaesés az öngyilkossági ráta növekedésével jár rendszerint, és az opioidjárvány is azokat érinti különösképpen az USA-ban, akik a leginkább megszenvedték a korábbi krízist.

Most az a dolgunk, hogy megértsük, mi által válik egyes esetekben áldásossá, máskor meg ártalmassá a gazdaság föllendülése, utána pedig kitaláljuk, hogyan lehetne maximalizálni a pozitív hatásokat, és minimalizálni a negatívakat.”

Christopher Ruhm, a Virginiai Egyetem közgazdásza talán közelebb jutott a válaszhoz, mivel az elmúlt két évtizedet azzal töltötte, hogy a szűkös esztendők és az egészség kapcsolódási pontjait vizsgálta.

Amikor komplex statisztikai modellbe illesztette a több mint egy évszázadnyi amerikai történelmet kifejező adatokat, először ő is azt hitte, hogy valamit elszámolt, de aztán a nyers adatokat újranézve arra jutott, hogy a feltáruló összefüggések valódiak. Mi több, ő és kutatótársai más országokat, más időszakokat vizsgálva is arra jutottak, hogy miközben válság idején az emberek többségének az egészsége javul, egy kisebbségé hanyatlik.

Ehhez számos tényező hozzájárulhat. A gazdaság alulteljesítésének egyik viszonylag nyilvánvaló mellékhatása, hogy kevesebb munkavégzéssel összefüggő baleset fordul elő.

Recesszió idején ugyancsak kevesebbet autóznak az emberek, amiből egyenesen következik, hogy kevesebb közlekedési baleset történik, sőt az is, hogy a kevesebb jármű miatt jobb a levegő minősége.

A levegőminőség változásai magyarázhatják a recessziós időszakok több kutatásban kimutatott összefüggéseit a kardiovaszkuláris és a légzőszervi betegségek ritkább előfordulásával, valamint a csecsemőhalandóság visszaszorulásával.

Kutatók azonban más magyarázatokat is felvetettek.

A szív- és érrendszeri betegségeket nemcsak a szennyezett levegő, hanem a stressznek való kitettség, a nem megfelelő étkezés, a mozgáshiányos életmód, az alkoholfogyasztás és a dohányzás is súlyosbíthatja. A kevés munkalehetőség és a pénztelenség akár életmódbeli változásokra is alkalmat adhat: az ember többet alszik, főz magára, nincs kitéve munkahelyi stressznek, és nincs pénze sörre meg cigire.

Még bizonyíték is van rá, hogy működik ez a nem eviláginak tűnő logika, Ruhm legalábbis azt találta, hogy 1987 és 2000 között a gazdasági visszaesések idején csökkent a dohányosok és a túlsúlyosak aránya, a szabadidős tevékenységre fordított idő viszont nőtt.

Hogyan betegít meg a válság?

Egy tavaly márciusi tanulmány szerint a 2008-as gazdasági világválság rossz hatással volt az amerikaiak vérnyomás- és vércukorértékeire.

Azt már 2009-ben kimutatták, hogy akinek megszűnik a munkahelye, és emiatt elveszíti az állását, hajlamosabb olyan tartós, stresszel összefüggő betegségekre, mint a magas vérnyomás, az ízületi gyulladás, a 2-es típusú diabétesz, az immunrendszer teljesítőképességének csökkenése, különféle gyulladások, a hormonháztartás felborulása. vagy egyes pszichiátriai rendellenességek.

Más kutatások a legutóbbi világválság és a járványos betegségek terjedésének összefüggéseit vizsgálták. Kiderült például, hogy a válság után a kaliforniai Kern megyében a kiürült házakban gazdátlanul maradt úszómedencék hozzájárultak, hogy a környéken csaknem háromszorosára nőtt a szúnyog által terjesztett nyugat-nílusi láz előfordulása.

Görögország a szúnyoggyérítés mellőzésével és a tűcsereprogramok leállításával spórolt a válságot enyhítendő. Az eredmény: a malária visszatérése és a HIV-fertőzések előfordulásának megduplázódása 2010 és 2012 között.

(szerkesztve és rövidítve)

Folytatása az alábbi linken:  https://qubit.hu/2019/01/28/miert-csokken-halandosag-gazdasagi-valsag-idejen

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: