Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Tömegével vágnak le súlyosan beteg állatokat lengyelországi vágóhidakon

Posted by Suggestor - 2019. január 29. kedd

Átvéve a 444.hu-ról

Rényi Pál Dániel

2019. január 27., vasárnap 16:14

Nagy botrány körvonalazódik Lengyelországban, miután rejtett kamerás felvételek készültek és kerültek nyilvánosságra a Mazóviai vajdaság egyik vágóhídjánál.

A felvételeken szemmel láthatóan súlyos beteg teheneket terelnek a vágóhídhoz: az állatok többsége állni is alig bír, teljesen le van gyengülve. A tehenek annyira rossz állapotban vannak a videón, hogy saját lábukon el se bírnak jutni a szállításhoz használt teherautóktól a vágóhídig, ezért a dolgozók szarvuknál és lábaiknál kötözve, valósággal vonszolják őket.

Az ügy több (például állatvédelmi) szempontból is aggályos, többek közt azért is, mert Lengyelország az Európai Unió egyik legnagyobb húsexportőre.

A felvétel azt is bizonyítja, hogy a munka éjszakánként zajlik, és telephelyen az uniós direktíva által előírt állatorvos nincs jelen. Videó bizonyítja azt is, hogy a dolgozók fekélyes, elfertőződött testrészeket és tumorokat tüntetnek el a vágóhíd területéről. Az itt levágott állatok húsának 80 százaléka később exportálásra kerül.

Az ENSZ illetékes testületének adatai szerint 2017-ben Lengyelország több mint 1,5 milliárd dollár értékben értékesített marhahúst az unióban. Szakértők szerint a körülmények komoly egészségügyi kockázatokra figyelmeztetnek a lengyel húsexporttal kapcsolatban.

Az állatorvos csak reggelente érkezett a helyszínre, és már csak a levágott állatok testét vizsgálta meg, de azt sem mindig, és nem is túl alaposan. Az uniós előírás szerint az állatorvosnak a teljes folyamat idején jelen kell lennie a vágóhídnál. Minden le volt papírozva, épp csak az ellenőrzés nem történt meg.

Nem elszigetelt eset az, amire Mazóviában fény derült. Épp decemberben ítélték börtönre egy lodzi vágóhíd tulajdonosát, miután hasonló bűncselekményt követett el, és hatóságok jelenleg is vizsgálódnak egy észak-lengyelországi vágóhídnál.

A Superwijzer számításai szerint akik nem tartják be a szabályokat, akár nyolcszoros profittal is zárhatnak egy évet. (Guardian)

(rövidítve)

Forrás: https://444.hu/2019/01/27/tomegevel-vagnak-le-sulyosan-beteg-allatokat-lengyelorszagi-vagohidakon

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: