Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Aktivisták megmentették saját kormányuktól Bulgária egyik legcsodásabb helyét

Posted by Suggestor - 2019. február 1. péntek

Átvéve a 444.hu-ról

Boros Juli környezetvédelem

2019. január 30. 22:53

Január közepén óriási csatát nyertek a környezetvédők Bulgária legfelsőbb bíróságán: hiába szerette volna a kormány, nem engedélyezik, hogy még jobban tönkretegyék az ország egyik legszebb hegyvidékét, a Pirin Nemzeti Parkot. A döntés ellen nem lehet fellebbezni, ami persze még nem jelenti azt, hogy végleg az aktivisták nyertek. Az ítélet mégis nagyon fontos mérföldkő a környezetvédelemben.

https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s--pTxqGCkF--/7GMs2YeRF16tfoVMs.jpeg

Pirin Nemzeti Park Fotó: IUCN

A Pirin Nemzeti Park csodálatos vidék: hatalmas fenyveseiben élnek zergék, barnamedvék és szürkefarkasok is, ráadásul itt van a Balkán-félsziget egyik legidősebb fája, a felfedezője után Bajkusev-fenyőnek nevezett, 1300 éves páncélfenyő.

A térség még a nyolcvanas években felkerült az UNESCO világörökségi listájára, de egy részét a környezetrombolás miatt kizárták a területből. A Pirinben van ugyanis egy síparadicsom, aminek a kiépítése és forgalma komoly károkat okozott a környezetben.

Hiába vált védetté a park nagyobb része, 2017 decemberében a bolgár kormány úgy döntött, továbbfejlesztik a síinfrastruktúrát, és favágásokat is terveztek. A park 48 százalékát akarták megnyitni a további fejlesztések számára, a síelőknek kialakított területet 12 és félszeresére növelték volna, és a fakitermelést a park területének 60 százalékán akarták engedélyezni.

A WWF 2018 januárjában közzétett jelentésében arról írtak, a britek által nagyon kedvelt Bansko síparadicsom visszafordíthatatlan károkat okozott a környezetben.

A 925 méter magasan fekvő településen található síelőhely kialakítását 2000-ben engedélyezte a kormány, a jelentés szerint kétes értékű gazdasági előnyökért komolyan veszélyeztette Pirin hosszú távú érdekeit. A kormány 2017 decemberében nyilvánosságra került tervei drámai csapást mértek volna a parkra, 3000 hektáron pusztítottak volna, balkáni selyemfenyők és balkáni páncélfenyők estek volna a fejlesztések áldozatául. Az erdőpusztítás egyenes következményeként egyes állatfajok is eltűnhettek volna a környékről.

A döntés gazdasági szempontokkal sem volt indokolható: a WWF jelentése szerint a munkanélküliség nőtt a park településein, és a klímaváltozás miatt a jövő sem valami fényes a síparadicsomok számára: a felmelegedés miatt egyre kiszámíthatatlanabb a hó mennyisége, így egyre jobban rászorulnak a hóágyúzásra.

A WWF és más civil szervezetek inkább arra bátorítanák a kormányt és a helybélieket, hogy a térség már adott értékeire koncentrálva ösztönözzék a turizmust.

Amikor 2018 decemberében kiderült, mit tervez a kormány, a hideg ellenére az ország több mint húsz városában ezrek vonultak utcára, és azt követelték, a kormány álljon el a fejlesztésektől.

Bulgária miniszterelnöke, Bojko Boriszov azonban azt hangoztatta, ő maga is környezetvédő, és a tervezett építkezések és fakivágások nem okoznak olyan nagy kárt a parkban.

„Évekre leállítottam az infrastrukturális projekteket, hogy a gólyafiókák kikelhessenek. A miniszterekkel személyesen vitettem el a [védett] nyári tőzikéket, nehogy átmenjen rajtuk az úthenger” – mondta akkor Boriszov.

A miniszterelnök-helyettes, Valeri Szimeonov egy tévéműsorban azt sugallta, a demonstrációkat külföldről szervezik.

Arra célozgatott, hogy más, a síbizniszben érintett országok, Ausztria, Franciaország, Svájc próbálja ellehetetleníteni a fejlesztéseket.

A helyi WWF több másik civil szervezet segítségével végül bíróság elé vitte az ügyet. A legfelsőbb bíróság most hozta meg döntését, amely szerint a fejlesztések több törvényt is sértenének, és csakis a meglévő sportlétesítmények karbantartását engedélyezte, újabbak építését nem. A bolgár természetvédelmi törvények mellett említették az Európai Bíróság rendelkezéseit is, ezek szerint a környezetvédelmi minisztériumnak hatástanulmányt kellett volna készítenie, ami nem történt meg. Az ítélet ellen nem lehet fellebbezni.

Forrás: https://444.hu/2019/01/30/aktivistak-mentettek-meg-sajat-kormanyuktol-bulgaria-egyik-legcsodasabb-helyet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.