Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Példátlan német fenyegetést kapott a magyar kormány

Posted by Suggestor - 2019. február 5. kedd

Átvéve a portfolio.hu-ról

2019. február 4. 17:54

A diplomáciában példátlan keménységgel támadta meg a múlt pénteki EU-tanácsi ülésen a német nagykövet a magyart amiatt, mert utóbbi továbbra is akadályt gördített az EU és az Arab Liga között készülő megállapodás megkötése elé egy migrációs utalásra hivatkozva – írja a 444.hu a megszerzett jegyzőkönyv szövege alapján.

A német nagykövet fenyegetése szerint ezt a lépést nem fogják elfelejteni akkor, amikor majd a 2020 utáni EU-s költségvetés kereteiről és a kifizetéseknek a jogállamisági feltételrendszerrel való összekötéséről tárgyalnak.

A Portfolio megítélése szerint az ügy azért is fontos, mert vannak arra utaló jelek, hogy a 2021-2027-es uniós költségvetés végső elfogadása és így a jogállamisági kritériumokról a döntés végülis a 2020 második felében esedékes német EU-elnökség idején születik meg. Ha viszont nem is húzódik addig az ügy, a német befolyás akkor is kellemetlen helyzethez vezethet Magyarország számára a 2020 utáni EU-pénzek terén.

A cikk szerint az Európai Unió és az Arab Liga között készülő megállapodás (ami az illegális migrációt lenne hivatott fékezni) az ENSZ migrációs csomagjára is utalna egy félmondattal, amelyet kilenc uniós tagállam között a magyar kormány sem írt alá, de míg a többi nyolc ország az arab ligás megállapodást nem blokkolta volna a múlt pénteki EU-s nagyköveti ülésen, addig a magyar kormány nagykövete hajthatatlannak bizonyult. Így viszont a magyar vétó miatt nem lehet aláírni a megállapodást.

A mai (hétfői) brüsszeli EU-tanácsi ülésen, amelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vett részt, a magyar álláspont továbbra sem változott annak ellenére sem, hogy a cikk szerint a múlt pénteki ülés jegyzőkönyve példátlanul kemény fenyegetést tartalmaz a magyar kormány felé német irányból.

A jegyzőkönyv szerint több tagállam felháborodottan fogadta a magyar hajthatatlanságot (14 tagállam próbálta győzködni a magyar nagykövetet), de a legtovább Németország nagykövete ment, amikor közölte Várhelyi Olivérrel, hogy “hihetetlen, hogy a magyar kormány nem engedi, hogy egy nemzetközi egyezményben az ENSZ-re hivatkozzanak”, holott tudomása szerint “Magyarország egyelőre még tagja az ENSZ-nek”. Később a német nagykövet azt is közölte, hogy a magyar kormány számos”vörös vonalat” átlépett, és erre emlékezni fognak, amikor a következő EU-s költségvetésről tárgyalnak.

A lap emlékeztet rá, hogy több tagállam azt akarja, hogy 2020 után a jogállamiság helyzetétől tegyék függővé az EU-támogatások kifizetését, és az Európai Parlament is megszavazott egy rendelettervezetet a minap, hogy ez legyen szempont a pénzosztáskor. A német diplomata múlt heti fenyegetése tehát arra utal, hogy Berlin támogatni fogja ezt az elvet, márpedig legnagyobb befizetőként a véleményük meghatározó lesz a következő keret összeállításakor.

Forrás: https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/gazdasagfejlesztes/peldatlan-nemet-fenyegetest-kapott-a-magyar-kormany.312909.html

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.