Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Így húznak le minket a bankjaink

Posted by Suggestor - 2019. február 10. vasárnap

Átvéve a portfolio.hu-ról

Turzó Ádám Pál

2019. február 9.

(rövidítve)

A nettó jövedelmekhez viszonyítva minden jövedelmi kategóriában drágábbak a magyarországi bankok, mint a vizsgált 11 másik országban. Úgy is, hogy a pénzügyi tranzakciós illetéktől (PTI) tisztítjuk az adatsorokat.

A nálunk lényegesen többet kereső, jó eséllyel lényegesen nagyobb pénzforgalmat bonyolító dánok, svédek, franciák és spanyolok is kevesebbet fizetnek a bankoknak.

A legfontosabb megállapítások véleményünk szerint:

A hazai bankok árazási magatartása nem csupán a nemzetközi gyakorlattól tér el, de saját működési költségeik szerkezetével sincs összhangban.

Miközben a minimumdíjak egyáltalán nem jellemzők Európában, a magyar bankok kondíciós listáiban nagyon gyakran megjelenik ez a tétel.

Azon hazai fogyasztók esetében, akik aktívan használják az elektronikus pénzforgalmi szolgáltatásokat, lényegesen magasabb a változó jellegű banki terhek aránya.

A hazai árazási szerkezetben az értékarányos díjak alkalmazása, ami a nagyobb értékű átutalások esetében rendkívül magas, több ezer forintos díjakat okoz. Ez az árazási magatartás magyar sajátosság, a nemzetközi gyakorlatban nem találunk hasonló példát.

Különösen a jelenleg döntően készpénzben zajló kisebb összegű személyek közötti fizetések, számlafizetések és kereskedelmi fizetések terén rejlik jelentős potenciál a nyáron induló azonnali fizetési rendszer nyújtotta lehetőségekben. Nem véletlen, hogy egyetlen sikeresen működő külföldi azonnali fizetési rendszerben sem terhelik a lakossági ügyfeleket tranzakcióhoz kapcsolódó közvetlen költségek.

Összegezve mindez azt jelenti, hogy a magyarországi bankok nagyon kilógnak a sorból a meglehetősen áttekinthetetlen, még a tudatosan bankolóknak is kihívást jelentő pénzforgalmi árazási módszereikkel. Mint a szerzők megállapítják, sem a nálunk fejlettebb gazdaságokban, sem a nálunk fejletlenebbekben nem jellemző ez a struktúra. Azon kívül, hogy drága, az új fizetési módozatok előtt is lezárja az utat ez az árazási módszer. Hogy csak egy egyszerű példát említsünk, senki nem szeretne egy 200 forintos csokit 60 forint tranzakciós költséggel kifizetni, ha az azonnali átutalási rendszerre például egy bolti mobilfizetési megoldást építenének.

Az MNB összegzése is ezt a szellemet tükrözi:

Az európai trendekkel összhangban minden hazai lakossági fogyasztó számára alapszolgáltatásként kellene biztosítani a jövőben, hogy a havi számlavezetési díj megfizetése ellenében korlátlan számú és összegű átutalást indíthasson.

Forrás: https://www.portfolio.hu/vallalatok/it/ket-abran-a-magyar-szegyen-igy-huznak-le-minket-a-bankjaink.5.313531.html

2 hozzászólás to “Így húznak le minket a bankjaink”

  1. uniohid said

    “A nálunk lényegesen többet kereső, jó eséllyel lényegesen nagyobb pénzforgalmat bonyolító dánok, svédek, franciák és spanyolok is kevesebbet fizetnek a bankoknak.” – Bizony-bizony Hja, kérem, a ‘gyarmatsors’.

    • Névtelen said

      Szerintem is ebben a mondatban van a probléma magyarázata. És nem, nem a gyarmati sors és a gonosz gazdagok. A kisebb pénzforgalom kisebb bevételt jelent a bankoknak. Ahhoz, hogy a működési költségeiket, beleértve természetesen a méltányos profitot is elérhessék, relatíve többet kell kérniük az ügyfelektől. Ez sajnos így van. Ha gazdagabbak lennénk és nagyobb pénzforgalmat csinálnánk, akkor olcsóbb lenne a bankok üzemeltetése is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.