Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Olyan rohamos ütemben pusztulnak a rovarok, hogy még ebben az évszázadban összeomolhat az élővilág

Posted by Suggestor - 2019. február 11. hétfő

Átvéve a 444.hu-ról

Sarkadi Zsolt

2019. február 10., vasárnap 20:13

Egy új tanulmány szerint rohamosan csökken a Földön élő rovarok száma, nagyjából nyolcszor gyorsabban, mint ahogy az emlősök, a hüllők vagy a madarak pusztulnak. A rovarfajok 40 százalékának már most stabilan csökken az egyedszáma, a rovarfajok harmada pedig a veszélyeztetett kategóriába esik.

Globálisan a rovarok teljes tömege évente 2,5 százalékkal csökken, ami azt jelenti, hogy még ebben az évszázadban eltűnhet a teljes rendszertani osztály.

Több kutató állítja, hogy a Földön épp a hatodik tömeges kihalási esemény zajlik, és erre példának általában a nagyobb testű állatok (emlősök, halak, madarak, erszényesek) bizonyos fajainak rohamos létszámcsökkenését szokták felhozni. A most megjelent tanulmány azért sokkoló, mert bemutatja, hogy a nehezebben tanulmányozható rovarok között sokkal jelentősebb a csökkenés, mint az a legmerészebb becslésekben szerepelt.

Rovarokból persze rengeteg van, a fajok száma óriási, és általában a fajokon belüli egyedszám is az, ez azért is fontos, mert ezek az állatok – amellett, hogy a táplálékláncban kiemelt helyük van – nagyon fontos szerepet töltenek be a növények fejlődésében is, éppen ezért, a rovarok pusztulásának jelenlegi mértéke azt vetíti előre, hogy évtizedeken belül még hatalmasabb ökológiai összeomlás tanúi lehetnek azok, akik akkor még élnek.

A tanulmány szerint a rovarok eltűnését az emberi beavatkozás és elsősorban a mezőgazdaság, azon belül is az egyre változatosabb növényvédő- és rovarirtószerek használata okozza, és ha ezen nem változtatunk nagyon hamar, akkor a folyamat könnyen visszafordíthatatlanná és végzetessé válhat.

A rovarok pusztulása a leghamarabb a rovarevő hüllőkre, halakra, madarakra és emlősökre lesz majd hatással, ezek az állatok egyszerűen éhen halnak. A méhek számának csökkenése pedig már most problémákat okoz a világon több helyen is, hiszen nem sikerül megtermékenyíteni a növényeket, amiket a méhek poroznak be. (Guardian)

Forrás: https://444.hu/2019/02/10/olyan-rohamos-utemben-pusztulnak-a-rovarok-hogy-meg-ebben-az-evszazadban-osszeomolhat-az-elovilag

Egy hozzászólás a “Olyan rohamos ütemben pusztulnak a rovarok, hogy még ebben az évszázadban összeomolhat az élővilág”

 1. uniohid said

  Index:
  “Így pusztulnak a rovarok rendjei:
  ¤Minden rovar: -41%
  ¤Tegzesek: -68%
  ¤Pillangók: -53%
  ¤Bogarak: -49%
  ¤Méhek: – 46%
  ¤Kérészek: -37%
  ¤Szitakötők: -37%
  ¤Álkérészek: -35%
  ¤Legyek: -25% “

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: