Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A természeti rendszereket annyira destabilizálta az emberi tevékenység, hogy hamarosan elérjük a fordulópontot

Posted by Suggestor - 2019. február 15. péntek

Átvéve a portfolio.hu-ról

2019. február 12. 20:05

Olyan példa nélküli környezetkárosítás idejét éljük, ami akár egy 2008-hoz hasonló gazdasági összeomláshoz is vezethet – állítja egy friss tanulmány.

A CNBC által idézett tanulmány szerint a klímaváltozás csak az egyik a számos környezeti fenyegetés közül, amelyek együttesen veszélyeztetik a társadalmi stabilitást.

A természeti rendszereket annyira gyorsan destabilizálta az emberi tevékenység, hogy hamarosan elérjük a fordulópontot – állítják.

Az emelkedő globális átlaghőmérsékletnek olyan következményei lesznek, az extrém időjárási jelenségek megnövekszenek, nagyszabású migrációval, konfliktusokkal és éhezéssel lehet majd számolni.

Az Institute for Public Policy Research (IPPR) a potenciális gazdasági hatásokat egyenesen a 2007-es, 2008-as válsághoz hasonlítja. Extrém környezeti károsodás esetén az emberi rendszereket is a katasztrofális összeomlás fenyegeti, a globálisan összekapcsolódó rendszereken keresztül a gazdaság, a társadalom és a politika szintjén is. Hozzáteszi, hogy a szegényebb országok a sérülékenyebbek és ők tudnak a legkevésbé felkészülni arra is, hogy válaszoljanak rá.

A tanulmány rávilágít, hogy a gondolkodásmódon is változtatni kell, a politikusok még nem ismerték fel, hogy a környezeti változások milyen katasztrofális fenyegetéssel járhatnak.

Egész iparágak üzleti modellje épül a környezet pusztítására, és arra használják a vagyonukat, hogy befolyásolják a politikai döntéseket, ezzel megakadályozva a környezetvédelemért tett lépéseket.

A becslések szerint a világon 100 vállalat felel az 1988 óta kibocsátott összes üvegházhatású gáz 71 százalékáért – állítja a tanulmány.

Forrás: https://www.portfolio.hu/vallalatok/2008-hoz-hasonlo-gazdasagi-valsag-johet-ha-tovabb-pusztitjuk-a-kornyezetunket.4.313881.html

Egy hozzászólás to “A természeti rendszereket annyira destabilizálta az emberi tevékenység, hogy hamarosan elérjük a fordulópontot”

  1. uniohid said

    “… az extrém időjárási jelenségek megnövekszenek, nagyszabású migrációval, konfliktusokkal és éhezéssel lehet majd számolni.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.