Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Fegyverek, amelyek annyira brutálisnak bizonyultak, hogy inkább megegyeztek a betiltásukról

Posted by Suggestor - 2019. február 17. vasárnap

Átvéve a portfolio.hu-ról

Huszák Dániel

2019. február 16. 14:27

Az emberiség már az 1600-as években kifejlesztett olyan fegyvereket, melyeknek betiltásáról inkább bilaterális egyezményt hoztak, ennek ellenére mégis folyamatosan állunk elő újabb és újabb, félelmetesen hatékony, brutálisan embertelen harcászati eszközökkel.

Mérgezett lövedékek

A mérgezett lövedékek tiltásáról szóló, Franciaország és a Német-római Császárság között megkötött, 1675-ös strasbourgi egyezmény a világ egyik legelső “etikus” fegyverhasználatról szóló nemzetközi megállapodása és a világ első vegyi fegyvereket korlátozó szerződése. Az első multilaterális megállapodás, ami korlátozta ezeknek a fegyvereknek a használatát viszont csak az 1899-es Hágai egyezmény volt, így számos konfliktusban újra fel-feltűntek az ilyen eszközök.

“Dum-dum golyó”

A köznyelvben “dum-dum golyókként” ismert expanzív lövedékek becsapódás után “szétterülnek”, nem hatolnak át a célponton, így jóval nagyobb kárt okoznak az áldozat testében, mint egy hagyományos lövedék.

Katonai célokra való használatukat az előbb említett 1899-es Hágai egyezmény tiltja, rendőri és vadászati célra viszont a mai napig használják.

Napalm

A napalmot 1942-ben fejlesztették ki a Harvardon, egy különösen éghető vegyületről van szó, ami tovább ég, mint a gázolaj, könnyebb szétszórni és még tapad is. Főleg légibombákban és lángszórókban használták. Bár már a második világháborúban is használták, különösen a vietnami háborúban került reflektorfénybe, amikor összesen 388 000 tonnát szórt az amerikai légierő az ázsiai országra. A gyújtóbombákhoz hasonlóan a napalmot is csak implicit tiltotta be az 1983-as Genfi egyezmény, de számos országnak, például Oroszországnak, az Egyesült Államoknak, Észak-Koreának és Iránnak is nagyobb készletei vannak napalmbombákból.

Vakító lézer

1998-ban lépett érvényben az 1980-as Genfi egyezmény Vakító lézerfegyverekről szóló protokollja, eddig összesen 108 ország írta alá. A tiltás minden olyan lézerfegyvert érint, amely permanensen megvakítja áldozatát, az átmeneti vakságot okozó lézerek legálisak maradtak.

Ilyen fegyvereket sosem használtak élesben, a megállapodást a vöröskereszt úgy kommentálta, hogy ez egy “olyan egyezmény, ami azelőtt tiltott be egy szörnyű fegyvert, mielőtt áldozatok sora bizonyítékot szolgáltatott volna tragikus hatásáról.”

Könnygáz

Bár a tömegoszlatáshoz rutinszerűen használják a rendőri szervek számos országban, a nem halálos könnygáz használatát katonai célra az 1980-as Genfi egyezmény szintén tiltja, mivel légzést megnehezítő vegyi fegyvernek számít. A könnygázhoz hasonlóan a paprikaspray harcászati használata is tiltott.

Taposóakna

A taposóakna-tiltásként is ismert Ottawai megállapodást 164 ország írta alá,célja, hogy a civilekre is veszélyes, gyalogsági taposóaknák ne tudjanak kárt okozni a lakosságban még évtizedekkel azután is, hogy egy konfliktus miatt elhelyezték őket. Bár ezt az egyezményt nem írta alá sem az Egyesült Államok, sem Kína, sem pedig Oroszország (vagyis a világ három legütőképesebb hadseregével rendelkező országa),

egyes országok viszont már tettek lépéseket annak érdekében, hogy olyan aknákat használjanak, melyek néhány év eltelte után automatikusan hatástalanná válnak.

(Rövidítve, – a teljes cikket elolvashatja az alábbi linken:)

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/10-fegyver-ami-annyira-brutalisnak-bizonyult-hogy-inkabb-betiltottak.314299-3.html

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: