Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Egymillió tonnányi iszappal öntenék nyakon a Nagy-korallzátonyt Ausztráliában

Posted by Suggestor - 2019. február 24. vasárnap

Átvéve a qubit.hu-ról

2019.02.21.

DIPPOLD ÁDÁM

Alig heverte ki a Nagy-korallzátony a queenslandi nagy áradásokat, amelyek túlságosan felhigították a természetvédelmi terület vizeit, máris újabb veszély leselkedik rá: ezúttal egy közeli kikötő kotrásából származó iszapot akarják a tengerbe önteni.

Bár az ausztrál kormány 2015-ben betiltotta az ehhez hasonló akciókat a környéken, a tiltás nem vonatkozik a kikötők karbantartására – amivel egyébként a kikötő üzemeltetője, a Bulk Ports szerint semmi baj nincsen, ugyanis a tervet már a környezetvédelmi minisztérium is jóváhagyta.

A cég közleménye szerint a körülbelül egymillió tonnányi iszap, kőtörmelék és efféle legfeljebb a fenéklakó állatoknak jelenthet apróbb kellemetlenségeket, de tartós kárt nem okoz, a kikötőhöz pedig ugyanúgy hozzátartozik a kotrás, mint az utakhoz a felújítás. A cég arra hivatkozik, hogy az előzetes vizsgálatok szerint ez a legjobb gyakorlat, Larissa Waters zöldpárti képviselő ellenben arra gyanakszik, hogy a kikötő üzemeltetői nem a legjobb, hanem a legolcsóbb döntést pártolják, ezért akarják a zátony körüli vizekbe önteni a kikotort anyagot.

Volt már rá példa

Nem ez lenne az első eset, hogy hasonló forrásból származó iszappal öntik nyakon a zátonyt, amelyre már évek óta alaposan rájár a rúd: a megnövekedett hajóforgalom, a klímaváltozás következtében melegedő és savasodó tenger és a különböző szennyezések miatt már eddig is számos környezetvédő szervezet tiltakozott.

A zátony környékén húzódik a világ egyik legfontosabb szénszállító útvonala, és ahogy erre korábban is felhívták a figyelmet, ez duplán rossz hír a koralloknak, hiszen nemcsak a kotrás fenyegeti az élővilágot, hanem a szén is, amit főleg ázsiai erőművekbe szállítanak, amely üvegházhatású gázzá alakulva tovább fogja savasítani az óceánt.

Frederieke Kroon, az Ausztrált Tengerkutató Intézet vízminőséggel foglalkozó hivatalának vezetője szerint önmagában egyik csapás sem lenne feltétlenül végzetes a korall számára, de az, hogy minden évben történik valami, ami fenyegeti a zátonyt, már komoly aggodalomra adhat okot. A queenslandi áradásokkal sok műtrágya is belekerült a vízbe, a hordalék pedig akár hatvan kilométernyire terjedően is képes szennyezni.

Waters szerint amellett, hogy a kotrás igenis veszélyt jelent a zátony számára, ez a lépés azt is üzeni, hogy Ausztrália szemétdombként kezeli a Világörökség részét képező élőhelyet.

A kikötő egyelőre minden szükséges engedélyt megkapott a munkálatokhoz, amelyekhez március végén látnak majd hozzá.

Forrás: https://qubit.hu/2019/02/21/millio-tonnanyi-iszappal-ontenek-el-a-nagy-korallzatonyt-ausztraliaban

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s