Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Tiszta levegőt követeltek Budapestnek

Posted by Suggestor - 2019. február 27. szerda

Átvéve az Infostart.hu-ról

2019. február 26. 18:13

Felháborítónak tartjuk, hogy évente mintegy 13 000 magyar hal meg a légszennyezés miatt – közölte a levegőszennyezettség miatt tiltakozó Greenpeace. A Gellért-hegyen megmászták a Szabadság-szobrot.

A kormánytól és Budapest városvezetésétől azonnali és érdemleges lépéseket követelünk, hogy tisztább legyen a levegő városainkban – olvasható a Greenpeace magyarországi közösségi oldalán.

A szervezet honlapján petíció jelent meg. Mint írják: azt várják a budapesti városvezetéstől, hogy hozzon mihamarabb döntést a régi dízeljárművek tilalmáról és dolgozza ki kivonásuk ütemtervét.

Így elébe mehetünk annak, hogy Magyarország legyen a szennyező gépjárművek temetője.

Követelik a budapesti városvezetéstől, hogy:

2026. szeptember 1-ig fokozatosan tiltsa ki a dízelautókat és más szennyező járműveket Budapestről, ezzel együtt vonja ki a dízelüzemű BKV-buszokat a fővárosból, és 2019 végéig hozza nyilvánosságra ennek ütemtervét;

Fokozottan segítse a fenntartható közlekedés terjedését, fejlődését a fővárosban.

Budapest, 2019. február 26.
A fővárosi légszennyezettség ellen demonstrálnak a Greenpeace környezetvédelmi szervezet aktivistái a Gellért-hegyi Szabadság-szobornál 2019. február 26-án. Az aktivisták „Tiszta levegőt!” feliratot függesztettek ki a talapzatra, valamint légszűrő maszkot helyeztek a szoborcsoport fő- és mellékalakjaira.
MTI/Mohai Balázs

Így demonstrálnak a Greenpeace környezetvédelmi szervezet aktivistái a fővárosi légszennyezettség ellen a Gellért-hegyi Szabadság-szobornál 2019. február 26-án. Az aktivisták “Tiszta levegőt!” feliratot függesztettek ki a talapzatra, valamint légszűrő maszkot helyeztek a szoborcsoport fő- és mellékalakjaira.  – MTI/Mohai Balázs

A problémával hétfőn az Országgyűlés is foglalkozott. Schmuck Erzsébet (LMP) arra hívta fel a figyelmet, hogy évente 8-10 ezer ember halálát okozza a légszennyezés Magyarországon. Jó levegőminőség esetén Budapesten másfél évvel tovább élhetnének az emberek – tette hozzá.

Közölte, a levegő minőségére uniós előírások vonatkoznak, de azok alól kibújt a kormány. Hogyan lehet komolyan venni azt a kormányzati ígéretet, hogy az országos levegőterhelés-csökkentési program intézkedéseivel Magyarország 2030-ra eleget tesz a légköri szennyezőanyagok mérséklését szigorúan megkövetelő uniós irányelvnek? – firtatta.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára válaszában közölte: a kormány kiemelt célja a lakosság egészségi állapotának javítása, ennek érdekében az ország egész területén a levegő jó minőségben történő biztosítása.

Azt mondta, az ammónia, nitrogén-oxid, kén-dioxid, illékony szerves anyag és a két és fél mikrométernél kisebb átmérőjű részecske kibocsátását a 2005-ös szinthez képest 32-37 százalékkal kell mérsékelni 2030-ra. Ezeknek a céloknak a végrehajtását szolgálja az országos levegőterhelés-csökkentési program, amely már készül – fejtette ki.

Forrás: https://infostart.hu/belfold/2019/02/26/a-szabadsag-szobron-koveteltek-tiszta-levegot-budapestnek

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: