Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A ferihegyi zajszennyezés rontja a környéken lakók alváshatékonyságát

Posted by Suggestor - 2019. március 2. szombat

Infostart

2019. március 1. 16:57

Veszélyes mértékű a lakosságot érő zaj a XVII. kerületben – mondta ki az igazságügyi szakértői vélemény.

Régóta panaszkodnak a XVII. kerületi lakók a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér zajszennyezése miatt.

„Különösen elviselhetetlen zajterhelést eredményez, hogy az 1-es futópálya lezárása miatt 2015 óta minden évben több hónapon keresztül a légiforgalom nagy része – napi több száz fel- és leszállás – Rákoshegy felett zajlik.

A jogszabályokban és a repülőtér környezetvédelmi engedélyében megengedett gépmozgások sokszorosát zúdítják a településrész lakóházaira, ezzel az itt élők pihenéshez, egészséges élethez való alkotmányos alapjogait korlátozzák” – közölte Riz Levente, Rákosmente polgármestere a kerület honlapján.

A kerületben tavaly május 1. és augusztus 31. között kirendelt igazságügyi szakértő vizsgálta a repülőtér működéséből eredő zajhatást a polgármester kezdeményezésére.

A zajmérés célja az volt, hogy a repülési zaj nappali és éjszakai folyamatos mérésével bemutassa a repülőtér működésének hatását a rákoshegyiek életminőségére. A vizsgálat két hónapon keresztül az 1-es futópálya tartós lezárása alatt, majd újabb két hónapon át pályazár nélküli, úgynevezett üzemszerű állapot időszakában zajlott.

Pataki Károly igazságügyi környezetvédelmi szakértő vizsgálatának legfontosabb megállapítása az, „hogy a szubjektív érzékszervi észlelés alapján nagy biztonsággal megállapítható, az érintett lakosságot érő zaj veszélyes mértékűnek tekinthető.

E megállapítás különösen vonatkozik a pályazárral érintett időszakokra, amikor az érintett lakosságot érő zaj jelentősen megnövekszik, különös tekintettel az esti, éjszakai időszakra.”

Kimondta azt is, hogy a hatásterületen élő lakosság az őket érő zajok vonatkozásában kiszolgáltatott helyzetben van.

„Különösen aggályos, hogy a jelenleg hatályos jogszabályok az üzemszerű működés szempontjából nélkülözhetetlen rövidebb-hosszabb ideig (néhány órától több hónapig) tartó pályazárással együtt járó környezetterhelés kérdéskörével – súlyának megfelelő módon – nem foglalkoznak” – fejtette ki.

Kiderült az is, hogy a vizsgálatban részt vett három ember alváshatékonysága sokkal rosszabb volt az otthonában.

Ennek oka az elalvás előtti hosszabb átlagos éber állapot és az átalvás során jelentkező gyakori felébredés és hosszabb éber állapot a standard (alváslaboratóriumi) állapothoz képest.

Riz Levente polgármester közölte: a szakértői vélemény a repülési zaj elleni küzdelem fontos dokumentuma, mely mellékletét képezte a január elején az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához benyújtott, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér működésével kapcsolatos jogszabályi hiányosságok felülvizsgálatát, pótlását célzó beadványnak.

(rövidítve)

Forrás: https://infostart.hu/belfold/2019/03/01/dramai-megallapitasok-a-ferihegyi-zajszennyezesrol

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.