Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Baj van a lengyel marhahússal

Posted by Suggestor - 2019. március 6. szerda

Átvéve a vg.hu-ról

2019. 03. 05. 18:36 – MTI

Miroslav Toman cseh mezőgazdasági miniszter felszólította az Európai Bizottságot, hogy az Európai Unió összes tagállama ideiglenesen kötelezően ellenőrizze a lengyel marhahúst, ahogy azt a csehek teszik.

A felszólítást az a levél tartalmazza, amelyben az agrárminiszter elutasította a bizottság követelését, miszerint Csehország szüntesse meg a lengyel marhahús kötelező ellenőrzését – közölte Vojtech Bíly, a tárca szóvivője kedden Prágában.

A cseh agrártárca február 20-án jelentette be, hogy ezentúl lengyel marhahús csak úgy kerülhet forgalomba, ha azt a cseh ellenőrök saját laboratóriumaikban is megvizsgálják.

A csehek az intézkedést azután hozták, hogy egy Prága melletti raktárban 700 kilogramm, szalmonellával fertőzött lengyel marhahúst találtak.

A cseh élelmiszer-ellenőrzés a múlt héten a Lengyelországból származó baromfihúsban is talált szalmonellát.

A lengyelek az Európai Bizottsághoz fordultak, amely azután felszólította Prágát, hogy szüntesse be az intézkedést. Miután Csehországban azóta újabb szalmonellával fertőzött lengyel húst találtak, a cseh agrárminisztérium közölte: továbbra is szükségesnek tartja a lengyel marhahús szigorú ellenőrzését, mert nem bízik a lengyelországi élelmiszer-ellenőrzési rendszerben.

Prága nem kereskedelmi háborút akar Varsóval, hanem meg akarja védeni a cseh lakosság egészségét.

Toman levelében tájékoztatta az Európai Bizottságot, hogy Prága csak azután szünteti meg a rendkívüli intézkedést, miután Lengyelország megfelelő intézkedéseket hoz, s elfogadható módon ellenőrzi az élelmiszereket, hogy azok biztonságosak legyenek.

Forrás: https://www.vg.hu/vallalatok/kereskedelem/baj-lehet-a-lengyel-marhakkal-1390756/

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Baj van a lengyel marhahússal”

  1. Névtelen said

    Ebben az a szép, hogy a lengyelek nehezen tudnák bizonyítani, hogy a hús, ami tőlük kiment nem volt fertőzött. Persze ez csak egy elméleti lehetőség, nincs olyan üzletember a világon, Európában meg főleg nem, aki képes lenne egy rakomány vagy akár csak egy labormintányi húst megfertőzni szalmonellával azért, hogy a saját piacát védje vagy az ellenfelét ellehetetlenítse. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: