Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Mi lesz a magyar gabonatermesztéssel?

Posted by Suggestor - 2019. március 6. szerda

Infostart / InfoRádió – Déri Ágota

2019. március 5. 16:41

A gabonatermesztésben is problémát okoz az idei, átlagosnál szárazabb tél. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint komoly következményei lehetnek annak, ha még két-három hétig nem lesz jelentős csapadék az országban.

Az őszi vetéseket is nagyon száraz körülmények között kellett végezni – emelte ki Petőházi Tamás. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke hozzátette: a repcét különösen megviselte a szárazság, több gazda próbálkozott újravetni a magvakat, ám nem jártak sikerrel.

A búzatermesztők még reménykedhettek a csapadékos télben, ám erre nem került sor. Jelenleg átlagosan 50-100 milliméter csapadékhiány van, katasztrófális következményei lehetnek annak, ha még 2-3 hétig száraz marad az időjárás – hangsúlyozta a szövetség elnöke, hozzátéve: Magyarország dél-keleti részén, Békés megyében pedig még súlyosabb a helyzet.

A szakértő még bízik benne, hogy – ha optimálisra fordul az időjárás – nem lesz jelentős terméskiesés, és közepes termést tud biztosítani az ágazat idén. Úgy véli: felértékelődnek a raktárakban lévő készletek, mely az árakra is hatással lehet.

Petőházi Tamás szerint a talajművelés és a fajtahasználat átalakítására van szükség, továbbá minden olyan körülményt is figyelembe kell vennie a gazdálkodóknak, amelyekkel korábban nem kellett foglalkozni. A víz megőrzése fontos lenne, de „annyira nincs most víz, hogy nincs mit megőrizni”.

Forrás: https://infostart.hu/belfold/2019/03/05/katasztrofa-fenyegeti-a-hazai-gabonatermesztest

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.